Martincová konečně vyzrála na prokletý Wimbledon. Čím ji štvala soupeřka?

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Co nevyšlo v letech 2016 až 2018, podařilo se nyní. Tereza Martincová se dočkala premiérové výhry ve wimbledonské kvalifikaci, když ve třísetové bitvě přemohla nečekaně dobře hrající Číňanku Šilin Xu. Soupeřka se přitom nachází až ve třetí stovce žebříčku a na trávě dosud vyhrála jediný zápas.

Za stavu 1:6 a 3:4 s brejkem se zdálo, že prokletí Terezy Martincové v kvalifikaci Wimbledonu bude pokračovat. Čtyřiadvacetiletá Češka v předchozích třech duelech neuspěla a vypadalo to na další brzký konec. „Nevím, co se to děje,“ nešťastně kroutila hlavou Martincová.

Favorizovanou Češku přehrávala neznámá Šilin Xu, do kurtu jí padalo prakticky všechno včetně nečistých úderů. „To není možný, že ty rámy pokaždé letí do kurtu! Já na tohle fakt psychicky nemám,“ bědovala Martincová, která však zavelela k obratu a nakonec zvítězila po více než dvou hodinách 1:6, 7:5 a 6:4.

Po úspěšném zápase cítila česká tenistka kromě satisfakce i velkou radost. Podělila se o ni v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět.

Velká gratulace k první wimbledonské výhře. Byl to nervák, radost je jistě veliká…
To máte pravdu. Celkově je pro mě Wimbledon trochu nešťastný. Dosud jsem tady vždy uhrála maximálně čtyři gemy, jednou jsem se zranila. Proto jsem strašně ráda, že jsem to prolomila, ať už to vypadalo jakkoliv.

Překvapila vás Číňanka? Je až ve třetí stovce, na trávě dosud vyhrála jediný zápas…
Myslím, že nehrála vůbec špatně. Měla svůj den, musela jsem držet level. Dnes mi nebylo úplně dobře, mám v sobě prášky proti bolesti. Jsem ráda, že jsem se trošku zmátořila.

V prvním setu jsem udělala gem na 1:1, ale pískli mi chybu nohou, takže to najednou bylo 0:2. Ze začátku to ode mě bylo nic moc, pak jsem se zlepšila. Ona hrála velmi agresivně, na dva míče, což na trávě hodně platí. Šla do toho naplno, makala každý balón.

Soupeřce do kurtu létaly i nečisté údery zahrané rámem. Vy jste to dost těžce nesla…
Bylo to fakt neuvěřitelné. Já jsem zahrála výborný balón, ona to trefila rámem a pořád do kurtu. Hrála na obrovské riziko, všechny údery hrála k čarám. Padalo jí to tam. Celý zápas jsem si říkala, že kdyby takhle hrála pořád, musí být v žebříčku někde jinde. Taková hráčka nemůže podat tak kvalitní výkon. Prostě to nešlo.

Na konci druhého setu se soupeřka hádala o váš úder, který rozhodčí vyhodnotili jako dobrý. Získala jste díky němu setbol, který jste proměnila…
To mě naštvala, takové jednání nemám ráda. Soupeřka musela vidět, že byl míček dobrý, protože když na trávě trefíte čáru, zapráší se. Viděla jsem to já i lidi kolem. Stojím si za tím, že hraji férově. Myslím, že si tím soupeřka uškodila, jelikož o to víc jsem ji chtěla porazit. Chápu, že chtěla hodně vyhrát, ale stejně by se měla držet fair-play.

K vítězství vám pomohla i podpora několika českých fanoušků. Vy jste jim po zápase dokonce děkovala…
Je neskutečné, když vás takhle někdo příjemně podporuje, když za vámi lidi stojí. Byli fajn, snažili se mě podržet každý balón. Je to hnací motor, žene mě to dopředu. Mám to ráda, baví mě to.

Jak hodnotíte prostředí areálu? Na vedlejším kurtu hrály velmi hlasité hráčky, mimo areál byl slyšet neuvěřitelný řev mnoha dětí…
Říkáte to dobře. Hlavní soutěž Wimbledonu a jeho kvalifikace, to jsou úplně jiné soutěže. Trošku mi přijde, že nás obírají. Když to srovnám s ostatními grandslamy, tak to sice má svoje kouzlo, ale kvalitou to nemá nic společného s grandslamem. Kurty jsou úplně zničené, vzadu to vypadá, jako by se hrálo už semifinále nějakého turnaje. O to víc si ale člověk vychutná, když se dostane do hlavní soutěže. Máte se o co rvát, je to velký rozdíl.

Kdo je tady s vámi?
Trenér Pavel Zádrapa ze Štvanice, se kterým pracujeme přibližně od konce loňského října. Přišlo mi, že jsem se s trenéry hledala, hodně jsem je měnila. Nechci to zakřiknout, ale je to dobrá spolupráce, sedíme si pracovně i mimo kurt. Hodně jsem se posunula, máme super výsledky. Dva tituly, skalpy holek z elitní stovky.

Pomohla vám Mallorca, kde jste zvládla kvalifikaci a trápila favorizovanou Anisimovovou?
Určitě, byly to super zápasy s kvalitními hráčkami. Čím víc zápasů na trávě odehrajete, tím víc vám to pomůže. Přece jenom já jsem na trávě tolikrát nehrála, takže sbírám zkušenosti. Přijde mi to rok od roku lepší. Nemám sice tak kreativní hru, ale miluju to.