Zpátky do džungle! Veselý je rozzlobený na pořadatele Wimbledonu

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z LONDÝNA: Přijde vytoužený restart kariéry Jiřího Veselého v jeho oblíbeném Wimbledonu? Český tenista vykročil za obhajobou loňského osmifinále suverénním vítězstvím v úvodním kole kvalifikace nad Simonem Bolellim. Nadšení z vítězství však kalila nespokojenost s rozhodnutím pořadatelů.

Dvojnásobný wimbledonský osmifinalista Jiří Veselý do poslední chvíle doufal, že mu organizátoři udělí divokou kartu do hlavní soutěže. „Věřil jsem, že jednu kartu dají někomu, kdo na turnaji v minulosti něco uhrál,“ naznačil Veselý, že volný vstup do hlavní soutěže mohl dostat právě on. 

„Bohužel ale jen posunuli hranici startovní listiny,“ litoval český tenista, který tak musel jít bojovat do kvalifikace a nemohl tento týden obhajovat loňské semifinále na turnaji v Antalyi.

Boje v kruté kvalifikační džungli zahájil ve velkém stylu, když v prvním kole přehrál Simona Bolelliho za 68 minut 6:4 a 6:2. Italovi nenabídl ani jeden brejkbol, po svém podání ztratil pouhých sedm fiftýnů.

„Zahrál jsem skvělý zápas, výborně jsem podával, dobře jsem se hýbal. Když dokážu s takovým nasazením hrát dál, snad se do první stovky brzy vrátím,“ uvedl v exkluzivním rozhovoru pro Tenisový svět Veselý.

Na první kolo kvalifikace jste neměl vůbec lehkého soupeře. Jak hodnotíte zápas?
Zahrál jsem skvěle. Výborně jsem podával, dobře jsem se hýbal. Jestli dokážu s takovým nasazením hrát dál, snad se do první stovky brzy vrátím. V žebříčku teď hodně spadnu, což je ukazatel posledních dvanácti měsíců. Jsem samozřejmě zklamaný, že jsem se nedostal do hlavní soutěže. Situace je obtížná. Doufal jsem, že dostanu divokou kartu do hlavní soutěže a že budu moci hrát v Antalyi nebo Eastbourne. Kvalifikace je náročná, Bolelli v prvním kole byl jeden z nejtěžších možných soupeřů.

Skutečně jste si dělal naděje, že divokou kartu od organizátorů obdržíte?
Dvakrát jsem hrál ve Wimbledonu osmifinále, jednou třetí kolo. Počítal jsem s tím, že ji dostanou Britové a Feliciano López. Marcos Baghdatis končí kariéru. Zbývala tři místa a myslel jsem, že jednu ze zbývajících karet dají někomu, kdo na Wimbledonu dřív něco uhrál. Bohužel ale jen posunuli hranici startovní listiny.

A proto jste po dlouhých šesti letech v kvalifikaci grandslamu. Jak se v areálu cítíte?
Podmínky jsou bojovnější než v hlavní soutěži, kde je servis neuvěřitelný. Kurty nejsou na takové úrovni jako ve Wimbledonu, ale s tím se dalo počítat. Musím se s tím porvat.

Celý zápas drobně mrholilo. Omezilo vás to nějak?
Více pršet začalo až v půlce druhého setu (za stavu 6:4 a 4:1; pozn. red.). Říkal jsem si, že musím dobře podávat. Když tráva navlhne, sjíždí to ještě víc.

Snažíte se na servisu pracovat? V Paříži jste s ním spokojený nebyl, zato dnes jste nenabídl ani jeden brejkbol…
Některé věci jsme s trenérem Jaroslavem Navrátilem vypilovali. Po Roland Garros jsme spolu strávili tři týdny a dost jsme toho nahráli. Něco se už projevuje, něco musím získat vyhranými zápasy. V Londýně se mnou pan Navrátil není, je tady se mnou jeho syn Michal.

V mimořádně nabitém tenisovém programu jste se nedávno stihl oženit. Co svatební cesta?
Snad jsme i plánovali, že ji absolvujeme po svatbě. S ohledem na sezónu ale cestu odkládáme, asi ji uskutečníme po sezóně. Konkrétní destinaci jsme zatím neřešili.