ATP

Sladká desítka! Federer dobyl Halle a získal jubilejní triumf. Stáhl náskok Connorse

- Radek Štohl

Roger Federer podesáté v kariéře ovládl travnatý podnik v Halle. V srpnu osmatřicetiletý tenista ve finále přehrál Belgičana Davida Goffina 7:6(2), 6:1 a získal 102. titul kariéry. Na dorovnání legendárního Jimmy Connorse mu po německém turnaji chybí sedm trofejí ze singlu.

Po čtyřech rutinních gemech přišlo větší vzrušení v páté hře. Federer při vlastním podání prohrával 0:40, jeho soupeř však ani jednu z nabídnutých příležitostí nedokázal využít. Zatímco Švýcar se na servisu trápil (úspěšnost 1. servisu v první sadě měl 56%) a musel čelit nepříjemným stavům 0:30 a 15:30, Goffin i přes podobně špatnou statistiku protihráče k vážnějším šancím nepouštěl. 

Poprvé se zapotil až za stavu 4:5. Dvakrát se dopustil snadných nevynucených chyb a Federer měl poprvé v zápase nadějný stav na returnu 30:0. Ten nezužitkoval a jelikož další dvě hry proběhly bez problémů, šlo se do tiebreaku. Zkrácená hra jednoznačně vyšla bývalému prvnímu tenistovi světa, který se dočkal dvou minibrejků, na servisu naopak ani jednou nezaváhal.

Jak se Federerovi vydařil konec první sady, tak úspěšně vstoupil do té druhé. Vůbec poprvé získal brejkboly, přičemž ten třetí proměnil a vybojoval úvodní brejk zápasu. Za stavu 3:1 ke všemu podruhé v utkání vzal soupeři podání, čímž se výrazně přiblížil k trofeji. Definitivní tečku provedl v sedmé hře, kdy otočil stav 15:40, aby o chvíli později slavil jubilejní titul.

Roger Federer se tak zásluhou 102. titulu kariéry přiblížil Jimmy Connorsovi, Američan jich během nasbíral 109. Federer se zároveň stal druhým tenistou tzv. Open Ery, který na jednom turnaji získal 10 a více titulů.