Češi v akci: Jebavý s Martinem v Itálii postupují, Češky v Rakousku bez zaváhání

- Jan Havlovic

Hlavní pozornost je tento týden upřena na US Open, avšak několik dalších českých tenistů se představí na menších turnajích po Evropě! Roman Jebavý s Andrejem Martinem vstoupili do čtyřhry v Itálii – na úvod zaznamenali výhru. O něco dříve začala hlavní soutěž podniku v rakouském St. Pöltenu a hned v ní uspěly všechny čtyři české bojovnice.

Roman Jebavý s Andrejem Martinem plní v italském Comu roli nasazených čtyřek turnaje ve čtyřhře. Česko-slovenský pár se na úvod utkal s dvojicí Krawietz – Novak a dle papírových předpokladů tohoto osmifnálového souboje také Jebavý s Martinem postoupili. Své soky udolali 6:4 a 6:2.

Soutěž čtyřhry se rozjíždí také v rakouském St. Pöltenu, kde o postup zabojovala hned pětice českých hráčů. Yvo Panák nastoupil s Rakušanem Krawcewiczem do souboje s italsko-rakouským párem Bellottti, Statzeberger. Ti si také za něco málo přes hodinu zajistili účast v dalším kole. Nad česko-rakouským párem oslavili výhru 7:6 a 6:3. 

Druhý souboj měl ryze české zastoupení – Vít Kopřiva s Jaroslavem Pospíšilem se utkali o postup s párem Brtnický, Filipinský. Duel nakonec vyzněl lépe pro první jmenované (a zároveň mírně favorizované), kteří vyhráli 6:0 a 6:4 a slaví postup do další fáze turnaje,

První českou tenistkou, která si během dnešního dne zajistila postup, je Kateřina Kramperová. Aktuálně 728. tenistka světa se v rumusnké Mamaie měla utkat s Američankou Krawczykovou, avšak tu do utkání nepustilo zranění, a tak si jedenáctá nasazená hráčka kvalifikace zajistila postup do závěrečného kola kvalifikace. 

Postup v rakouském St. Pöltenu slaví osnáctiletá Veronika Vlkovská, která si v dnešním zápase prvního kola poradila se stejně starou Rumunkou Alexandrou Filipovou po setech dvakrát 6:1. Filipová prošla úspěšně kvalifikací, avšak v duelu prvního kola neměla proti české tenistce příliš šancí, ta se na kurtu příliš nezdržela a svou soupeřka porazila za 50 minut! V Rakousku se z postupu raduje také Kateřina Vaňková, která si sice nepočínala tak suverénně jako Veronika Vlkovská, avšak rovněž si zajistila postup. Slovenku Svatíkovou porazila po setech dvakrát 6:3 a představí se rovněž ve druhém kole!

Na témž podniku oslavily postup i zbylé dvě Češky. Karolíně Novotné soupeřka Toljanová duel za stavu 6:2, 1:0 skrečovala. postup do druhého kola olavila i Barbora Miklová. Chorvatku Drazićovou přehrála dvakrát 6:4 a na kurtu z našich tenistek strávila nejvíc času. 

Totneo Citta Di Como, Itálie (muži, antuka, 42 500 Eur, osmifinále čtyřhry)

JEBAVÝ, Martin (SVK) (4) - Krawietz, Novak (GER/AUT) 6:4, 6:2

Madainitennis Open prestented by Sportland NÖ, St. Pölten (muži, antuka, 10 000 Eur, 1. kolo čtyřhry)

Bellotti, Statzberger (ITA/AUT) - Krawcewicz (AUT), PANÁK 7:6 (0), 6:3
KOPŘIVA, POSPÍŠIL - BRTNICKÝ, FILIPSKÝ 6:0, 6:4

Egypt F22 Men´s Futures (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 3. kolo kvalifikace)

Antonio Zucca (ITA) (2) - DOMINIK REČEK 7:5, 6:2

Madainitennis Open prestented by Sportland NÖ (ženy, antuka, 10 000 Eur, 1. kolo dvouhry)

Alexandra Filipová (ROU) - VERONIKA VLKOVSKÁ 1:6, 1:6
Laura Svatíková (SVK) - KATEŘINA VAŇKOVÁ (5) 3:6, 3:6
Janina Toljanová (AUT) - KAROLÍNA NOVOTNÁ 2:6, 0:1 skreč Toljanová
Mariana Drazićová (CRO) - BARBORA MIKLOVÁ 4:6, 4:6

CMG & CARSO TENNIS CUP, Itálie (ženy, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

TEREZA KOPLOVÁ - Federica Trevisanová (ITA) 6:2, 6:1

Pro Circuit Mamaia Idu Trophy Comvex, Rumunsko (ženy, antuka, 25 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

Desirae Krawczyková (USA) - KATEŘINA KRAMPEROVÁ (11) - bez boje

Kuchyně Gorenje Prague Open 2016 (ženy, antuka, 10 000 USD, 3. kolo kvalifikace)

Kompletní zpravodajství z pražského turnaje najdete zde