Elitní tenista je podezřelý v korupčním skandálu z Wimbledonu

- Jan Vojkůvka

Zmínky o tom, že během Wimbledonu v roce 2017 došlo ke korupčnímu skandálu, se začínají znovu rozvíjet. Podle deníku el Confidential policie vyšetřuje možný podvod ze zápasu čtyřhry, v níž hrála i bývalá světová dvanáctka Feliciano Lopez, v současnosti hrající v londýnském Queen's po boku Andyho Murrayho.

Celá kauza je součástí operace Oikos, která měla ve Španělsku za cíl odhalit korupci ve dvou nejvyšších fotbalových soutěžích. To se také povedlo a několik hráčů a rozhodčích bylo zatčeno a vyšetřováno. Podle zveřejněných informací byl jedním z nich bývalý fotbalista Carlos Aranda.

Aranda, který byl rovněž zatčen, by přitom měl být jakýmsi spojníkem v tenisové aféře. Podle odposlechů, které se rovněž dostaly na veřejnost, neznámému muži po telefonu odhalil informace týkající se utkání Feliciana Lopeze a Marca Lopeze v duelu s australskou dvojicí Patrick Smith a Matt Reid.

„Mám informace o zápase, chceš je?“ ptal se Aranda neidentifikovaného muže. Ten souhlasil a také své informace dostal... „Feliciano Lopez se svým parťákem ve čtyřhře prohrají.“

A tak se také stalo. Španělé prohráli 6:3, 6:7, 2:6, 4:6.

Působí to až příliš jako náhoda, aby se tak stalo bez přičinění třetí strany. Zároveň je ovšem s podivem, že by se k takovému jednání uchýlil tenista, který v kariéře jen na prize money vydělal přes 16 milionů dolarů a získal 6 singlových trofejí na okruhu ATP.

Jenže... Tento korupční skandál, který se začíná díky španělské policii stále více vybarvovat, je smutnou realitou.

Sedmatřicetiletý Lopez, který je v anglickém Queen's a pomáhá Andymu Murraymu v návratu na kurty, se k celé záležitosti zatím nevyjádřil.

Stejně tak situaci nekomentoval Marc Lopez, bývalý třetí deblista světa, držitel 14 trofejí na okruhu ATP.