Kousek od senzace. Martincová promarnila mečbol proti grandslamové semifinalistce

- Jan Havlovic

Tereza Martincová byla na Mallorce skutečně velmi blízko cennému skalpu Amandy Anisimovové, semifinalistky nedávného French Open. Čtyřiadvacetiletá tenistka promarnila mečbol v tiebreaku druhého setu a celý zápas nakonec ztratila po setech 6:3, 6:7(7) a 4:6. Martincová může být s působením ve španělském letovisku přesto spokojená, neboť teprve podruhé v této sezoně postoupila na turnaji WTA z kvalifikace do hlavní soutěže.

Amanda Anisimovová na nedávném French Open šokovala tenisový svět, když se v pouhých sedmnácti letech probojovala v singlu mezi nejlepší čtyřku a sahala i po účasti ve finále. Americkou tenisovou hvězdičku čekal v úterý na Mallorca Open náročný přechod na trávu, který málem skončil senzací.

Tereza Martincová totiž byla Američance v prvním kole více než vyrovnanou soupeřkou. Česká hráčka vyhrála první sadu a v té druhé měla dokonce výhodu brejkbolu. Nakonec se rozhodovalo až v tiebreaku.

V něm se nejprve Martincové podařilo odvrátit dva setboly, aby si záhy vypracovala mečbol. Klíčovou výměnu zápasu zvládla Anisimovová, které se navíc podařilo vzápětí proměnit v pořadí třetí setbol.

Čtyřiadvacetiletou Češku nepovedený tiebreaku psychicky nezlomil, ale zhoršila se její hra při vlastním podání. Martincová totiž čelila ve třetím setu hned šesti brejkbolům soupeřky, z čehož jeden odvrátit nedokázala.

Anisimovová si výhodu brejku dokázala udržet a dokonala obrat. Sedmnáctiletá Američanka si tak při premiérové účasti na Mallorce zajistila postup do osmifinále, ve kterém narazí na lepší z dvojice Cornetová/Sorribesová Tormová.

Martincová může přesto odjíždět ze španělského letoviska s pocitem dobře odvedené práce, jelikož si zajistila teprve podruhé v této sezoně start v hlavní soutěži turnaje WTA a úspěšně vstoupila do travnaté sezony při přípravě na Wimbledon.