Roland Garros chystá zajímavou novinku. Nadalovi se vůbec nelíbí

- Jan Vojkůvka

Přesně před týdnem slavil Rafael Nadal v Paříži svůj dvanáctý triumf z Roland Garros. Nejlepší hráč historie na místních antukových dvorcích tento grandslam miluje. Je to v podstatě jeho domácí půda. Ne se vším, co však pořadatelé plánují s turnajem provést, se však dokáže ztotožnit.

Rok 2019 byl v Paříži pořádně trápen deštěm. V roce 2020 by už přinejmenším ti nejlepší nemuseli hodiny čekat v útrobách areálu, a to díky nové zatahovací střeše nad kurtem Philippa Chatriera.

S vybudováním střechy se ovšem plánuje zavedení další novinky, která už Nadalovi tolik po chuti není. Po vzoru Australian Open a US Open by organizátoři chtěli mít od roku 2021 tzv. noční session, tedy večerní zápasy.

Doposud se kvůli šeru a pozdější tmě zápasy přerušují. To by se mohlo změnit...

„Nevím, co se může v budoucnu stát, dokud to nezažiji,“ hovořil na toto téma Nadal diplomaticky v rozhovoru pro španělský deník Marca. „Ale hrát na antuce večer nebo v noci? To není něco, co by se mi osobně líbilo.“

Uměle osvětlení by mělo být vybudováno na celkem čtyřech dvorcích. Kromě trojici největších stadionů také na kurtu číslo 4. Šéf francouzské federace Bernard Giudicelli už potvrdil, že v roce 2020 bude naposledy program přerušen kvůli tmě.

„Je to trochu divný pocit, nejsme na to vůbec zvyklí,“ přemítal Nadal nad plány pařížského grandslamu. „Ale pro diváky je to, podle mě, dobré. Je to nezbytný vývoj tohoto sportu,“ dodal smířlivě.