Laver Cup: Evropa zná další tři jména. Kdo doplnil Federera s Nadalem?

- Jan Vojkůvka

Blížící se třetí ročník Laver Cupu, který se bude tentokrát konat ve švýcarské Ženevě, zná tři nová jména, jež se fanouškům představí na straně Evropy. Vedle domácího Rogera Federera a Španěla Rafaela Nadala si zahrají také Dominic Thiem, Alexander Zverev a poprvé v kariéře i Fabio Fognini.

Zatímco Federer s Nadalem, kteří si spolu zahráli v roce 2017 při pražské premiéře vůbec poprvé čtyřhru, byli jako účastníci oznámeni už na konci minulého roku, přes šest měsíců jsme si museli počkat na další potvrzené tenisty.

A vítězové prvních dvou ročníků, tým Evropy, budou opět neskutečně silní. Účast potvrdila světová čtyřka Dominic Thiem z Rakouska, světová pětka Alexander Zverev z Německa a premiérově také italský bouřlivák Fabio Fognini, aktuální světová desítka.

„Jsem nadšený, že si v záři zahraji Laver Cup,“ neskrýval radost Fognini, který tento týden poprvé v životě pronikl do elitní světové desítky. „Hrát jako součást týmu je v tenise něco výjimečného. Jsme zvyklí hrát spíš jeden proti jednomu, sami za sebe. Těším se, až si po boku takto skvělých hráčů v dresu Evropy zahraji.“

V pořadí druhou účast v Laver Cupu pod vedením kapitána Bjorna Borga si zapíše na konto Thiem, který startoval už v Praze. Sice tehdy nastoupil pouze k jednomu utkání, ale dokázal v něm zvítězit a dopomohl Evropanům k zisku prvního ze dvou titulů.

„Když jsem hrál v Praze, Rafa a Roger mě z lavičky podporovali a dávali mi taktické rady do zápasu. Je něco neuvěřitelného, když vás takové legendy tenisu podporují. Nemohu se dočkat, až se zase sejdeme v týmu,“ podotkl Thiem.

To Zverev má zatím stoprocentní účast, stejně jako Federer. Nechyběl ani v Praze, ani loni v Chicagu. „Laver Cup je jedním z nejzábavnějších týdnů v mém kalendáři. Vyhrát v Praze i Chicagu bylo něco neskutečného, pojí nás týmový duch a atmosféra je úplně jiná, než kdekoliv jinde.“

Tým Světa, který koučuje John McEnroe, prozatím oficiálně žádného účastníka neohlásil. Očekává se, že k tomu dojde v nejbližších týdnech.