Tenisu dala vale kvůli kriketu. Teď chce být šampionka z Paříže tou nejlepší

- Jan Vojkůvka

Její příběh dál budí obdiv a respekt. Řeč není o nikom jiném, než Ashleigh Bartyové. Ženě, jež dala tenisu vale kvůli kriketu, aby se následně vrátila a svůj vzestup žebříčkem dotáhla až na druhé místo světa. Po titulu z Roland Garros však sebevědomě říká, že toto není vrchol. Ten je o ještě jednu příčku výš.

Titul na Roland Garros a posun na post světové dvojky. To jsou prozatím největší milníky tenisové kariéry třiadvacetileté Ashleigh Bartyové.

Milníky, které by ráda brzy překonala. „Být světovou dvojkou je něco, o čem jsem ani nikdy nesnila a udělám všechno pro to, abych se stala jedničkou.“

Chce být nejlepší a nestydí se to dát najevo. I v tom je kouzlo Bartyové, která navenek vypadá skromně, zároveň je ale obrovsky cílevědomá.

I díky tomu, že jí sebevědomí není cizí, dokázala se stát po 46 letech první Australankou, která triumfovala na grandslamu v Paříži. Ale chce víc, mnohem víc. S přihlédnutím k historii této hráčky se pak nelze divit, že mnozí používají otřepaná slovíčka jako senzace, pohádka, šok...

Tenis nebyl jediným milovaným sportem
Nechybělo totiž mnoho a Bartyová jako tenistka dnes neexistovala. I přes skvělé výsledky mezi juniorkami a po proražení mezi profesionálky jí na tenise něco chybělo. Jak sama přiznala, byla jedna věc, co jí hodně vadila. Byl to pocit, že je na kurtu sama – I proto je možná tak výbornou deblistkou a pětinásobnou finalistkou na grandslamové čtyřhře.

Bylo obrovským překvapením, když talentovaná tenistka po US Open 2014 přerušila kariéru, aby se mohla věnovat kriketu. Druhému sportu, který tolik milovala.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Exciting times ahead!! @heatbbl #TurnUpTheHeat

Příspěvek sdílený Ash Barty (@ashbar96),Říj 13, 2015 v 9:21 PDT

A byla v něm dobrá. Co dobrá, výborná. Ve svém týmu patřila mezi nejlepší. Navíc se dočkala toho, že nebyla při zápolení o úspěch sama. „Nikdy jsem se na hřišti nepotýkala s pocitem osamělosti. Bylo okolo mě vždy deset holek, které mi vždy pomohly,“ říká Bartyová.

Z kriketové princezny královnou Paříže
To byl velký rozdíl oproti tenisu. Sportu, který rovněž milovala a tolik jí chyběl. Na kurty se vrátila o rok a půl později ve čtyřhře, comeback ve dvouhře se protáhl na dva roky. A udělala dobře. S raketou si totiž rozumí stejně dobře jako s kriketovou pálkou, a možná ještě více.

Proto ve finále Roland Garros dokráčela do prvního singlového finále na grandslamu. Proto přemohla i Markétu Vondroušovou a dočkala se životního titulu.

Slavný Rod Laver upozorňuje, že z Bartyové se může stát dominantní hráčka, kterou bude hodně obtížné pravidelně porážet. Martina Navrátilová ji favorizuje na titul při letošním Wimbledonu. A další legendy světového tenisu se předhání v superlativech.

Příběh, který píše sympatická Australanka, zdaleka nekončí.