Roland Garros: 12! Nadal zůstal stoprocentní, první finálovou porážku nepřipustil

- Tomáš Macák, Jan Vojkůvka

Pád na záda, čelenka dolů a blažený španělský úsměv. Takto celý tenisový svátek s názvem Roland Garros končil od roku 2005 hned jedenáctkrát. A i letos Rafael Nadal prokázal, že když se dostane do finále, neprohrává. V utkání s Dominicem Thiemem zvítězil 3:1 na sety a získal dvanáctý pařížský titul. Vítězná jména zná ženská čtyřhra. Domácí hráčka Kristina Mladenovičová spolu s maďarskou parťačkou Timeou Babosovou přehrála čínskou dvojici Tuan Jing-jing, Čeng Saj-saj.

Nadal udržel stoprocentní bilanci! Získal dvanáctý titul z Paříže
Jen marně se Dominic Thiem snažil zastavit antukového krále v cestě za triumfem. Zatímco loni ve finále prohrál 0:3, letos dokázal Nadala obrat o set. Ale pak byl doslova deklasován. Nadal, jenž postoupil na Roland Garros do svého 12. finále, získal svůj 12. titul a po výhře 6:3, 5:7, 6:1, 6:1 udržel stoprocentní finálovou bilanci.

První set se poměrně vlekl a dal naději, že by se mohla hrát dlouhá a vyrovnaná bitva. Thiem byl dokonce první, kdo se prosadil na returnu, ale od stavu 3:2 prohrál čtyři hry v řadě.

Rakušanovy chvíle přišly v sadě druhé. V ní si oba tenisté hladce drželi podání až do dvanáctého gemu, ve kterém se Thiem dostal na returnu k setbolu a povedlo se mu ho proměnit. Po srovnání na 1:1 se ovšem Nadal zdravě naštval a předvedl, proč je na antuce jasným králem.

Nejen, že prakticky přestal chybovat, ale Thiemovi dovolil už jen dva udržené servisy. Zatímco v prvních dvou setech zaznamenal 23 chyb, v posledních dvou jen 9. Naopak na soupeře sypal jeden vítězný úder za druhým, pokud sám Thiem nepředvedl nevynucenou chybu. Po celkem pěti brejcích vyhrál 6:1, 6:1 a mohl vítězně sevřít pěst a začít se radovat.

"Dominiku, promiň, titul by sis zasloužil. Jsi jeden z nejlepších příkladů, které máme v tenise. Jsi velký dříč, skvělý člověk. Jsi inspirací pro hodně dětí po celém světě," řekl Nadal ke svému soupeři na závěrečném ceremoniálu před převzetím dvanácté trofeje z Roland Garros.

"Je to těžké. Dal jsem do toho za poslední dva týdny všechno. Miluji tento turnaj celým svým srdcem, i lidi tady. Úžasně mě podporovali. Rafo, skvěle. Jsi legenda našeho sportu. Je neuvěřitelné, že jsi vyhrál po dvanácté. Gratuluji i tvému týmu," řekl poražený finalista.

Další velké vítězství pro Mladenovičovou a Babosovou
Pětadvacetiletému Thiemovi bude přímo v hledišti mocně držet palce také domácí hráčka Kristina Mladenovičová, jeho přítelkyně. Bude doufat v to, že stejně jako ona sama, bude i partner letošním pařížským šampionem. Francouzka totiž spolu s maďarskou kolegyní Timeou Babosovou ovládla v neděli deblové finále. Druhá nasazená dvojice si poradila s čínským deblovým párem Tuan Jing-jing a Čeng Saj-saj 6:2 a 6:3.

Klíčovým faktorem celého utkání byl pravděpodobně proměněný brejkbol za stavu 3:2 v prvním setu při podání Číňanek zásluhou skvělé Mladenovičové na síti. Domácí tenistka se ovšem vezla na vlně téměř celý zápas. Především díky ní bylo hotovo za 71 minut. Do pomyslné společné vitríny, ve které je například trofej za prvenství na WTA Finals či Australian Open, tak přidávají další výjimečný kousek. Pohár Simonne Mathieuové. Obě hráčky tak nyní vlastní 21 titulů ze čtyřhry.

Kurt Philippa Chatriera
Finále ženské čtyřhry:
Kristina Mladenovičová (FRA), Timea Babosová (HUN) – Tuan Jing-jing, Čeng Saj-saj (obě CHI) 6:2, 6:3

Finále mužské dvouhry:
Rafael Nadal (ESP) – Dominic Thiem (AUT) 6:3, 5:7, 6:1, 6:1