Maky se zapsala do historie, říká Hernych. Uznání Bartyové ho potěšilo

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Markétu Vondroušovou dotáhl v rekordním čase těsně pod pomyslný vrchol. Jan Hernych mohl po necelém roce spolupráce sledovat, jak jeho talentovaná svěřenkyně hraje grandslamové finále na Roland Garros. „Potenciál má obrovský. Jen si nesmíme myslet, že teď bude na každém grandslamu ve finále,“ varuje Hernych.

Svým způsobem to bylo frustrující. Markéta Vondroušová prošla letošním Roland Garros bez ztráty setu až do finále, přičemž mnohokrát ukázala silné nervy. V boji o titul ji ale naprosto zastínila sebevědomě hrající Ashleigh Bartyová, jež ztratila pouhé čtyři hry. Z hráčského boxu české tenistky vše sledoval i trenér Jan Hernych.

„Ashleigh od začátku dominovala. Přestože od stavu 1:4 byla spousta gemů vyrovnaných, Maky se vůbec nedostala do zápasu, nechytila se. Foukal strašný vichr, soupeřka se s tím srovnala líp. Také si daleko víc pomáhala servisem,“ nechal se slyšet hlavní kouč české tenistky, který stále doufal ve zvrat.

„Šlo to docela rychle. Říkal jsem si: ‚Teď by se mohla chytnout. Tak teď!‘ Jenže většinou to neklaplo,“ neskrýval zklamání devětatřicetiletý Hernych.

Grandslamové finále je ale grandslamové finále. A Vondroušová si ho navíc zahrála už v devatenácti letech. Třeba taková Lucie Šafářová se svého jediného takového finále ve dvouhře dočkala jako osmadvacetiletá, Petra Kvitová poprvé ovládla Wimbledon ve svých jednadvaceti.

„Tenhle počin dělá z Maky velkou hráčku, zapsala se do historie tenisu. Jsme na ni pyšní. Teď je potřeba na úspěch navázat, dál pracovat. Trošku ze sebe setřást stres a zabrat na dalších turnajích. Potenciál má obrovský,“ povzbuzuje Hernych s dodatkem, že od „Maky“ nelze očekávat finále na každém turnaji velké čtyřky.

Hlavního kouče tenistky ze Sokolova také potěšila milá slova od vítězky Ashleigh Bartyové. „Pochválila Maky a řekla jí, že to není její poslední velké finále. Nemyslím si, že to byla jenom fráze. Maky to může nakopnout,“ doufá Hernych.