Střídání po 33 týdnech. Siniaková přijde o post světové jedničky

- Jan Vojkůvka

Celkem 33 týdnů vydržela na postu světové jedničky Kateřina Siniaková, jež se však v pondělí s vybojovanou pozicí bude muset rozloučit. Rozhodl o tom postup Francouzky Kristiny Mladenovicové do finále čtyřhry, díky čemuž se šestadvacetiletá tenistka premiérově posune do čela žebříčku.

Siniaková se na deblový trůn vyhoupla 22. října 2018 po úchvatné sezoně, v níž spolu s Barborou Krejčíkovou triumfovaly na Roland Garros a Wimbledonu. Celý ročník pak český pár zakončil postupem do finále Turnaje mistryň, což rozhodlo o posunu obou českých hráček do čela.

Spolu na děleném prvním místě vydržely do 13. ledna. Poté se třiadvacetiletá Siniaková na čele osamostatnila. A vydržela dalších 21 týdnů.

V Paříži se nasazeným jedničkám nepodařilo titul obhájit, dokonce vypadly už v prvním kole. Siniaková měla tou dobou za sebou náročné utkání ve dvouhře, Krejčíkovou trápila nepříjemná nemoc... Češky to přesto nevzdaly a chtěly bojovat. Na Nadiju Kičenokovou a Abigail Spearsovou však nestačily.

Post světové jedničky tím byl k mání. Usilovala o něj i Barbora Strýcová, jež však se Su-wej Sie vypadly v osmifinále. Zkušená Strýcová v tu chvíli věděla, že svou krajanku nepředstihne. Přesto Siniaková nakonec na prvním místě nezůstane.

O to se postarala Francouzka Kristina Mladenovicová, jež spolu s Timeou Babosovou postoupila do finále pařížské čtyřhry. I kdyby francouzsko-maďarský pár ve finále ve finále proti Číňankám Tuan a Čeng neuspěl, Mladenovicová se posune do čela a Babosová na druhé místo. Siniaková bude od pondělí figurovat na třetím místě.

Siniaková vydržela na čele žebříčku 33 týdnů, což ji v historické tabulce deblových světových jedniček dostalo na výborné 20. místo. A vzhledem k tomu, že má celou kariéru stále před sebou, může počet týdnů v budoucnu výrazně navýšit.