Hernycha nenapadlo, že bude trénovat holku. Markétě pomáhá jako kamarádce

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Mezi trenéry je Jan Hernych spíše nováčkem, přesto už nyní dokázal něco, co jiní ne. Po angažmá u Slováka Andreje Martina je nyní hlavním koučem finalistky Roland Garros Markéty Vondroušové. „Opět předvedla silné nervy. Klíčem k úspěchu je její vyrovnaná hra,“ uvedl devětatřicetiletý Hernych.

Sám se ve dvouhře na grandslamu dotáhl nejdále do třetího kola Australian Open. O to víc musí Jan Hernych oceňovat úspěch své svěřenkyně Markéty Vondroušové, která je v pouhých devatenácti letech díky výhře nad Johannou Kontaovou účastnicí grandslamového finále.

„Nezačala dobře, ale dokázala se z toho dostat. Předvedla opravdu silné nervy,“ těšilo Hernycha, který nervozitu považuje za součást tenisu.

„Důležité je, aby se nervozita dostala na správnou úroveň. Nesmíte být ani málo, ani moc nervózní. Markétě se to povedlo,“ komentoval devětatřicetiletý trenér, jemuž po utkání stejně jako Vondroušové přichází mnoho blahopřání.

„Dostal jsem spoustu zpráv, psal mi třeba David Kotyza. Bára Strýcová mi nahrála krásnou hlasovou zprávu,“ spokojeně vyjmenoval Hernych.

Přestože někdejší 59. tenista žebříčku v posledních měsících sbírá v trenérském řemeslu jeden úspěch za druhým, koučování nikdy neměl vyloženě v plánu.

„Konec mé kariéry byl pozvolnější, hrál jsem ještě různé ligové soutěže. Neříkal jsem si konkrétně, že budu trénovat, ale můj život k tomu nějak směřoval. Samozřejmě mě nenapadlo, že někdy budu trénovat grandslamovou finalistku. Ani jsem nepřemýšlel nad tím, že bych mohl trénovat holku,“ zavzpomínal Hernych, který má s „Maky“ velmi dobrý vztah.

„Beru ji nejen jako svěřenkyni, ale i jako kamarádku, které se snažím pomoci,“ doplnil.

Poslední dílek do skládačky Roland Garros 2019 zkusí Hernych a Vondroušová zasadit v sobotním finále od 15 hodin proti Ashleigh Bartyové. „Markéta s ní hrála dvakrát, zná ji určitě dobře. Bartyová je šikovná hráčka, letos má skvělé výsledky. Je ve vynikající formě,“ uznal kvality australské tenistky „Herňa“.