Roland Garros: Vondroušová je ve finále! Bartyová promarnila vedení 5:0 a 40:15, přesto vyhrála

- Redakce

Po pátečním dnu budou na Roland Garros známi singloví finalisté. Do ženského finále postoupila Markéta Vondroušová, která neztratila set ani s Britkou Kontaovou! O titul si v sobotu devatenáctiletá Češka zahraje s Australankou Bartyovou, která po velkém obratu přehrála Američanku Anisimovovou. Ve druhé části programu přišli na řadu muži. Prvním finalistou se stal favorizovaný Rafael Nadal, který porazil Rogera Federera ve třech setech. Druhé semifinále mezi Novakem Djokovičem a Dominicem Thiemem přerušil déšť.

Markéta Vondroušová si v pouhých devatenácti letech zahraje o titul z Roland Garros! Česká tenistka v Paříži neztratila set ani s nasazenou Britkou Johannou Kontaovou, kterou porazila po obratech v obou sadách 7:5 a 7:6(2).

„Jsem ráda za výkon z tiebreaku. V jednu chvíli pršelo fakt dost. Ale vyhrávala jsem body, tak jsem byla raději ticho. Přijde mi neskutečné, že jsem tady ještě neprohrála set,“ uvedla na tiskové konferenci Vondroušová.

Podrobně se utkání věnujeme v samostatném článku.

Druhou ženskou finalistkou se na Roland Garros stala Ashleigh Bartyová, která po obratu zdolala sedmnáctiletou Američanku Amandu Anisimovovou. Australanka v úvodním setu trestuhodně promarnila náskok 5:0 a 40:15, aby ztratila sadu skrze zkrácenou hru.

Ve druhém dějství prohrávala Bartyová už 0:3, poté ale zavelela šesti hrami v řadě k obratu. Rovněž v rozhodujícím setu se z prvního brejku radovala Anisimovová, Australanka ale reagovala stejnou mincí a svůj lup navíc v šesté hře zopakovala. Američanka poté za stavu 2:5 odvracela na podání tři mečboly, při vlastním servisu už ale Bartyová duel dovedla do zdárného konce a zvítězila tak po setech 6:7(4), 6:3 a 6:3.

Federer na Nadala nevyzrál, Španěl je ve finále
Roger Federer měl před sebou obrovsky těžký úkol. Porazit Rafaela Nadala na jeho „domácí“ půdě na dvorci Philippa Chatriera. To se však ukázalo jako úkol neplnitelný.

Švýcarský tenista se svým soupeřem prohrál za téměř dva a půl hodiny 3:6, 4:6, 2:6 a využít se mu nepovedlo ani vedení 2:0 ve druhém setu.

Nadal postoupil do svého dvanáctého finále na Roland Garros a obhájce posledních dvou vítězství bude usilovat o svůj 12. titul. Ve finále totiž ještě v Paříži nepoznal hořkost porážky.

Semifinále mezi Djokovičem a Thiemem odloženo
Kvůli dešti, který vyhnal Novaka Djokoviče a Dominica Thiema za stavu 2:6, 6:3, 1:3 z kurtu, se bude druhé mužské semifinále dohrávat až v sobotu. Rozhodli o tom pořadatelé ve chvíli, kdy sice nad Paříží svítilo slunce a po dešti nebylo již ani památek, ale pohled na předpověď nevypadala vůbec přívětivě.

Vedoucí Rakušan v sobotu půjde do dohrávky na servise, při kterém se pokusí odskočit do vedení 4:1 a potvrdit brejk.

Paulson se probil do semifinále juniorky, v něm padl
Andrew Paulson se svým ukrajinským parťákem Ericem Vanšelbojmem postoupili do semifinále juniorského grandslamu. Ve čtvrtfinále si poradili s domácí dvojicí Arthurem Cazauxem a Haroldem Mayotem po třísetovém klání 6:7(5), 6:4, 10:5.

Později odpoledne naskočil česko-ukrajinský pár ještě do semifinále, ale v něm už úspěch neslavil. Naopak za pouhých 41 minut schytal tvrdý debakl 1:6, 0:6 od brazilsko-argentinské dvojice Matheuse Pucinelli de Almeidy a Thiaga Augustina Tiranteho.

Kurt Philippa Chatriera
Roger Federer (SUI)[3] – Rafael Nadal (ESP)[2] 3:6, 4:6, 2:6
Novak Djokovič (SRB)[1] – Dominic Thiem (AUT)[4] 2:6, 6:3, 1:3 přerušeno

Kurt Suzanne Lenglenové
Ashleigh Bartyová (AUS)[8] – Amanda Anisimovová (USA) 6:7(4), 6:3, 6:3
Mertensová (BEL), Sabalenková (BLR)[6] – Babosová (HUN), Mladenovicová (FRA)[2] 2:6, 1:6

Kurt Simonne Mathieuové
Johanna Kontaová (GBR)[26] – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ 5:7, 6:7(2)
L. Čchan (TPE), Dodig (CRO) – Dabrowská (CAN), M. Pavič (CRO)[2] 6:1, 7:6(5)

Kurt č. 1
Flipkensová (BEL), Larssonová (SWE)[15] – J. Tuan, S. Čeng (obě CHN) 4:6, 4:6

Kurt č. 14
Cazaux, Mayot (oba FRA) – PAULSON, Vanšelbojm (UKR) 7:6 (5), 4:6, 5:10
PAULSON, Vanšelbojm (UKR) – De Almeida (BRA), Tirante (ARG) 1:6, 0:6