US Open 2016: Rosol vyzve Murrayho, Kvitovou čeká Ostapenková. Plíšková na úvod proti divoké kartě

- Jan Vojkůvka

V New Yorku dnes odpoledne proběhl los hlavní soutěže mužů a žen na závěrečný grandslam sezony, US Open, při němž, kromě schůdné cesty přes brány prvního kola, přineslo losování také několik těžkých, ale zároveň pikantních zápasů pro české zástupce.

V mužské dvouhře se při neúčasti Tomáše Berdycha, který má zdravotní problémy, musí český tenis obejít po velmi dlouhé době bez nasazeného hráče. V hlavní soutěži jsou prozatím tak pouze dva Češi - Jiří Veselý a Lukáš Rosol.

Ani jeden z českých tenistů však nemá před sebou nijak snadnou úlohu. Lukáše Rosola čeká už v prvním kole jeden z favoritů, druhý nasazený Andy Murray, vítěz Wimbledonu a olympijských her v Riu. Murraymu se dokonce přisuzuje větší pozice favorita než je tomu u Novaka Djokoviče, srbské světové jedničky, která neprochází úplně ideálním obdobím.

A právě Djokovič by mohl být soupeřem Jiřího Veselého v druhém kole US Open. Aby se tam Veselý probojoval, bude muset v rámci prvního kola uspět v duelu se Sakethem Mynenim z Indie.

Naopak v hlavní soutěži ženské dvouhry může tenisový fanoušek počítat opět s bohatým zastoupením českých hráček. Ze šestice Češek se hned tři vešly mezi nasazené a v prvním kole je tak měla čekat relativně snažší úloha.

Desátá nasazená Karolína Plíšková, nejvýše nasazená česká hráčka na US Open, si zahraje proti domácí divoké kartě Sofii Keninové, která je v současnosti až na 246. místě světa a je jí stále teprve 17 let. Plíšková tak na rozjezd vyfasovala jeden z nejsnadnějších losů, které se v hlavní soutěži nacházely.

Čtrnáctkou turnaje se stala Petra Kvitová, kterou však čeká hned v prvním kole neoblíbená soupeřka v podobě Lotyšky Jeleny Ostapenkové, s níž letos už dvakrát prohrála a to na turnajích v Dauhá a Birminghamu.

Barbora Strýcová bude plnit roli osmnácté nasazené a v prvním kole se jí do cesty postaví Rumunka Monica Niculescuová, s níž se z okruhu velmi dobře zná. Obě tenistky si zahrají už poosmé v kariéře. Dosavadní bilance hovoří 4-3 ve prospěch české tenistky, která navíc vyhrála poslední tři duely v letech 2014 a 2015.

Velmi náročný los potkal Lucii Šafářovou, která si zahraje proti nepříjemné Australance Darje Gavrilovové, 45. hráčce světa. S touto soupeřkou si česká tenistka dokázala v minulé sezoně v New Havenu poradit 2:0 na sety, ale zároveň o pár týdnů dříve prohrála ve třech setech v Torontu.

Pro talentovanou Kateřinu Siniakovou los přichystal překvapení v podobě kanadské hráčky Eugenie Bouchardové, která sice už nepřipomíná tu tenistku z první světové desítky, ale jako 40. hráčka světa bude velkou favoritkou utkání.

To Denisa Allertová si jako jediná v prvním kole zahraje proti nasazené soupeřce. Tou bude 29. hráčka turnaje Ana Ivanovičová. Allertová jako 90. hráčka žebříčku může v utkání pouze překvapit a to je asi jediná výhoda, kterou v boji o obhájení druhého kola z minulé sezony, má. Nevydařená sezona, kterou Denisa prožívá, i kvůli zdravotním problémům z první poloviny ročníku, jsou strašákem, který se nad ní bude vznášet i na Flushing Meadows.

Dvouhra muži

JIŘÍ VESELÝ - Saketh Myneni (IND)[Q]
JAN ŠÁTRAL [Q] - Mackenzie McDonald (USA)[WC]
RADEK ŠTĚPÁNEK [Q] - Gilles Simon (FRA)[30]
LUKÁŠ ROSOL - Andy Murray (GBR)[2]

Dvouhra ženy

DENISA ALLERTOVÁ - Ana Ivanićová (SRB)[29]
LUCIE ŠAFÁŘOVÁ - Darja Gavrilovová (AUS)
KATEŘINA SINIAKOVÁ - EUGENIE BOUCHARDOVÁ (CAN)
KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ [10] - Sofia Keninová (USA)[Q]
BARBORA STRÝCOVÁ (18) - Monica Niculescuová (ROU)
PETRA KVITOVÁ (14) - Jelena Ostapenková (LAT)