Kotyza je bez práce! Mohou za to neshody s Piotrem Wozniackim? Ne, rodinné důvody

- Jan Vojkůvka

Tenisový život mnohdy utíká velmi rychle. Cestování z turnaje na turnaj, tréninky, zranění... A někdy dokonce tak rychle, že vlastně ani není čas pořádně začít pracovat. Něco podobného postihlo i trenéra Davida Kotyzu, s nímž Dánka Caroline Wozniacká ukončila dle serveru Tennisarena spolupráci.

Vlastně se ani nedá říci, že by Kotyza měl prostor začít aplikovat své trenérské metody do hry zkušené dánské jedničky. V dubnu se spolu Wozniacká s Kotyzou dohodli na spolupráci a v srpnu spolu končí, ani ne po pěti měsících.

Přitom podstatnou část období šestadvacetiletá Dánka promarodila. Po zranění kotníku, který ji trápil už dříve, si musela dát od tenisu krátkou pauzu a návrat následně nebyl moc slavný. V červnu naskočila na travnatou část sezony, ale dva výpadky v prvním kole a dva v osmifinále byly předzvěstí dalšího neúspěchu na olympiádě.

A tak se, aktuálně, 51. hráčka světa rozhodla pro další změnu a ukončila krátkou spolupráci se svým koučem, který se proslavil zejména prací s Petrou Kvitovou, dlouhodobou českou jedničkou, která však po nepříliš vydařené turnajové sezoně vypadla z elitní desítky a v rámci českého žebříčku na WTA figuruje nyní za Karolínou Plíškovou.

Zatím není zcela jasné, proč ke zrušení spolupráce došlo. Jedním z důvodů mohou být samozřejmě špatné výsledky nebo neshody mezi hráčkou a trenérem, avšak významnou roli mohl v celé situaci nést otec dánské tenistky Piotr Wozniacki (na fotografii vlevo). Ten je velmi známý tím, že mívá zásadní rozpory ohledně trénování a přípravy s většinou koučů, kteří v minulosti jeho dceru vedli. A tak právě je Piotr Wozniacki ve spekulacích nejvíce spojován s odchodem Kotyzy z trenérského postu u Caroline Wozniacké.

Ke spekulacím se nakonec vyjádřila i sama Wozniacká, jež přes svůj twitter napsala: „Spekulace ohledně trenéra jsou otravné. Jedinou pravdou je, že David Kotyza skončil z rodinných důvodů,“ sdělila.

Ať už je to jak chce, ani bez Kotyzy, který s Caroline necestoval už do New Havenu, se výkony Dánky moc nezlepšily a Wozniacká vypadla už v prvním kole, mj. pod vedením svého otce, na raketě Lotyšky Ostapenkové.

Zdroj: Tennis Arena