Samuraj Delpo okouzlil Paříž nebývalým gestem. Pomůže to mladým, doufá

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Po epickém utkání Grigora Dimitrova a Marina Čiliče zažil zbrusu nový pařížský dvorec Simonne Mathieuové další velký příběh. V souboji Davida a Goliáše vzdoroval Jošihito Nišioka ve 2. kole Roland Garros téměř čtyři hodiny argentinskému obrovi Juanu Martínu del Potrovi, než odešel poražen po setech 7:5, 4:6, 2:6, 7:6(5) a 2:6. Po utkání si Japonec vysloužil od svého přemožitele nebývalé uznání.

Byla to bitva se vším všudy. Juan Martín del Potro ve 2. kole Roland Garros laboroval s loni zraněným kolenem. Nedařilo se mu, místy jevil známky frustrace. Přesto nakonec japonského šikulu Jošihita Nišioku, který měří pouhých 170 centimetrů a váží 64 kilo, přehrál v epické pětisetové bitvě.

Zdálo by se, že po mečbolu je všemu konec. Argentinský dlouhán však měl v záloze ještě jeden trumf. Když se přiblížil k Nišiokovi, „po japonsku“ se mu uklonil. Toto gesto se líbilo jak drobnému Japonci, tak přítomným divákům.

„Viděl jsem to dělat všechny lidi z Japonska. Bylo to uznání respektu k němu, cítil jsem, že to mám udělat. Bylo to skvělé!“ odpověděl s úsměvem na dotaz Tenisového světa loňský semifinalista.

Právě takové jednání může podle del Potra zpopularizovat tenis. „Snažím se být vzorem pro děti na kurtu i mimo něj. Všechny tyto momenty jim můžou pomoci pochopit sport a sportovní chování,“ doplnil argentinský „samuraj“, kterého ve třetím kole čeká souboj s Jordanem Thompsonem.