Setkání dvou borců v Havířově: Andrej Martin po návratu z Ria překvapil návštěvou nemocného fanouška

- Filip Lefenda

Bylo mi ctí tě osobně poznat a uvědomil jsem si, že všichni v životě bojujeme svoje závody nebo zápasy. Ty máš ale ten svůj o hodně těžší než my všichni dohromady, a přece ti to jde skvěle... No a k tomu všemu nás ještě dokážeš podporovat, když se nám daří, ale hlavně i tehdy, když se nám zrovna moc nedaří, čehož si moc ceníme a jsme ti za to vděční! Přesně tento vzkaz formuloval na svém facebookovém profilu slovenský tenista Andrej Martin svému velkému fanouškovi, který se statečně pere se svalovou dystrofií, závažným nevyléčitelným onemocněním. Nebyl to přitom první kontakt obou jmenovaných. Bratislavský rodák pro svého jednadvacetiletého obdivovatele přichystal překvapení a ihned po návratu z Ria se jej vydal osobně navštívit.

Během olympijského zápolení držel s nadšením na dálku palce nejen českým, ale i slovenským sportovcům. David Hofrichtr je jednadvacetiletý fanoušek z Havířova, který má rád mimo tenis i další sporty, avšak nejvíce tíhne právě k tomu „bílému“. Se svými oblíbenci dělá i rozhovory, které následně umisťuje na internet. „Většinou mi všichni do druhého dne odpoví,“ říká David, který se nezaměřuje pouze na současné hráče, ale i ty bývalé. „Znám se s Helenou Sukovou, často si píšeme přes facebook,“ zmiňuje např. někdejší světovou deblovou jedničku a majitelku čtrnácti grandslamových titulů. Nedávno rovněž vyzpovídal Iva Mináře, bývalého daviscupového reprezentanta, či Slováka Andreje Martina, v současnosti 121. hráče světového žebříčku ATP.

A právě bratislavský rodák je Davidovým nejoblíbenějším tenistou. „Fandím skoro všem, ale pokud mám říci dva sportovce, jsou to Tomáš Plekanec a Andrej Martin,“ přiznává, kdo je jeho fanouškovskému srdci nejblíže. Proč zrovna tento slovenský hráč? „Je skromný a má dobré srdce,“ vysvětluje „Dave“, jak mu někteří přezdívají, s úsměvem. 

Že nejsou jeho slova dána jen subjektivním cítěním dokazuje nedávná návštěva. Martin totiž svého fanouška, a nyní se již dá říci, že i kamaráda, po návratu z Ria nečekaně navštívil. „Byl to jeho nápad, nevěděl jsem o tom. Sám si zjistil adresu a přijel za mnou autem z Bratislavy. Hned jak přišel a začal mluvit, tak na mě působil mile a skromně. Šlo vidět, že má velké srdce. Zajímalo ho o mně mnoho věcí a pak mi povídal o svých zážitcích z Ria, kde se dostal do třetího kola,“ popisuje mladík detaily překvapivého setkání.

Jak již bylo zmíněno, v Brazílii došel Martin do třetího kola, kde skončil na raketě favorizovaného Japonce Nišikoriho. Již o den později se „hlásil“ u Davida doma s olympijskou nadílkou. „Přinesl mi moc krásné dárky. Dal mi jeho podepsanou raketu s věnováním, s níž hrál na olympijských hrách. Dále odznaky zemí, které si mezi sebou sportovci vyměňovali, a také podepsaný dres českých plavců. Andrej je sice Slovák, ale skamarádil se s českým plavcem Pavlem Janečkem, který mi dres všech našich plavců přes Andreje poslal,“ pokračuje v příjemném povídání David a dodává: „Bylo to krásné překvapení a hezky strávený večer, byl u nás přes dvě hodiny. Moc mě motivoval a povzbudil hezkými slovy.“

Obrovský bojovník se se svou závažnou nemocí snaží žít nejlépe, co to jde. Lepší období se u něj bohužel střídají s těmi horšími. Naštěstí má při sobě svou skvělou rodinu. „Rodiče jsou skvělí, lepší jsem si nemohl přát. Stará se o mě mamka, je úžasná. Taťka pracuje a poté nám pomáhá, nakupuje, jezdí do lékárny. Chci moc poděkovat rodině a kamarádům, že mi dodávali sílu a energii bojovat, když jsem byl v nemocnici,“ váží si podpory svých nejbližších. 

Ani život profesionálních tenistů není pouze a jen o proměněných mečbolech, tento příběh to jasně dokumentuje. Někdy musí jít zkrátka některé věci stranou. Drž se, Davide!