Obdivovatel Federer: Šafářovou jsem vždy rád sledoval

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Kariéra Lucie Šafářové je od středy definitivně u konce. Sympatická česká tenistka se rozloučila společnou čtyřhrou s Dominikou Cibulkovou, v níž nestačily na dvojici Keninová, Petkovicová. S gratulacemi k úžasné kariéře přispěchal i dvacetinásobný grandslamový vítěz Roger Federer.

Třetí a definitivní loučení. Počínání Lucie Šafářové na okruhu WTA už je minulostí. Česká tenistka musela v posledním setu kariéry strpět nepopulárního kanára. To nic nemění na tom, že dokázala velké věci.

Tento fakt ocenil na tiskové konferenci po svém vítězství ve druhém kole Roland Garros i Roger Federer.

„Gratuluji (Lucii) k úžasné kariéře. Jsem za ni rád, že dokázala skončit za vlastních podmínek. Její zápasy jsem vždy rád sledoval,“ vyslovil uznání směrem k české tenistce dvacetinásobný grandslamový vítěz.

Sama Šafářová při svém posledním představení před novináři řekla, že po průtazích kvůli zraněním její parťačky Bethanie Mattekové-Sandsové chtěla v poklidu svou kariéru ukončit.

Dvaatřicetiletá Češka dále zmínila, že nejdůležitější rozhodnutí její kariéry se týkala trenérů. Její úspěchy významně ovlivnilo angažování Roba Steckleyho, který jí pomohl k postupu do finále Roland Garros 2015 a zisku prvních grandslamových trofejí ze čtyřhry.

„Chápu, co Lucie myslí. Trenéři mají obrovský vliv na vaši hru, především na techniku v úvodu kariéry. Posléze je důležité, abyste pochopili, že kouč má za úkol nejen radit, ale i kritizovat,“ dodal sedmatřicetiletý Švýcar.

Šafářová už sice o velká vítězství na okruhu bojovat nebude, přesto nemá v plánu milovaný tenis úplně opustit. A kdo ví, třeba ji Rob Steckley zasvětí do tajů trenérského řemesla.