US Open: Šátral poprvé v kariéře postoupil do hlavní soutěže, uspěl také Štěpánek

- Filip Lefenda

Poslední krůček bývá nejtěžší a toto pravidlo platilo i pro Jana Šátrala, který po dvou hladkých postupech zápolil s Kazachem Oleksandrem Nedovjesovem o postup do hlavní soutěže na US Open. A zápolil úspěšně - zvítězil 6:3, 7:5! Dařilo se i Radku Štěpánkovi, který ve dvou setech přehrál Francouze Axela Michona a již počtrnácté si zahraje mezi newyorskou elitou!

Svůj životní úspěch na okruhu urval v kvalifikaci v New Yorku Jan Šátral, jemuž se podařilo vybojovat svou první účast v hlavní soutěži na grandslamovém turnaji. Poslední překážkou mu byl Kazach Oleksandr Nedovjesov, bývalý člen elitní stovky světa. S výhrou z jediného vzájemného zápasu, kterého Šátral dosáhl letos v lednu na challengeru v Austrálii, se český tenista pustil s vervou do svého soupeře, přičemž hlavní motivací byla šance poprvé v kariéře pocítit úspěch v podobě účasti v hlavní soutěži.

V prvním setu měl Šátral jednoznačně navrch. Dva brejkboly ve druhém gemu sice ještě nevyužil, ale na servisu soupeři příliš nepovoloval a na returnu si v osmé hře vypracoval další příležitost, kterou už využil a vyhrál první sadu 6:3. Druhé dějství bylo o poznání vyrovnanější a byl to Šátral, kdo se jako první, a vůbec poprvé, dostal do problémů na podání. Hned ve druhém gemu musel odvracet tři brejkboly, ale úspěšně docílil obratu v gemu a po zbytek zápasu už byl na servisu opět sebejistý. Druhý set pomalu směřoval do tiebreaku, ale českému hráči se tomuto osudu podařilo uniknout, když v jedenáctém gemu vybojoval svůj jediný brejkbol v druhé sadě, který navíc využil!

Následně šel Šátral podávat na vítězství a svůj životní úspěch si už pohlídal, proměnil hned první ze dvou mečbolů a vysloužil si právo být dolosován do již známého hlavního pavouka US Open.

 

Radek Štěpánek šel do souboje s Axelem Michonem z pozice obrovského favorita a tu také proti levorukému Francouzi potvrdil. Svého soupeře přehrál ve dvou setech a již počtrnácté si zahraje v hlavní soutěži čtvrtého grandslamu sezóny.

Oba tenisté si drželi své podání suverénně až do čtvrté hry úvodní sady, kdy si Štěpánek vypracoval dva brejkboly a hned ten úvodní proměnil a získal důležitý brejk. Zkušený český tenista pomalu směřoval k výhře v prvním setu, jenže Francouz v poslední možné chvíli za stavu 3:5 při servisu svého soka vybojoval vedení 40:0 a ačkoliv úvodní dvě šance na zisk soupeřova podání prováhal, tu poslední již využít dokázal. Sedmatřicetiletý Čech se však z tohoto okamžiku nepoložil, ba naopak. Hned v další hře vybojoval dva setboly, první proměnil a úvodní sadu po výsledku 6:4 uzavřel.

Jak Štěpánek ukončil první set, tak načal i ten druhý. Ve druhém gemu sice prohrával při podání Michona již 15:40, čtyřmi míči v řadě však hru otočil ve svůj prospěch. Michon se však z nepříznivého vývoje nesložil a průběh sady velice rychle otočil třemi vyhranými gemy za sebou a rázem z toho bylo vedení 3:2 pro francouzského tenistu. Zkušený Štěpánek ale velice rychle dokázal zareagovat a čistou hrou smazal Francouzův brejk. Hned poté navíc podruhé v setu bronzový medailista z olympiády v Riu opět získal výhodu jednoho brejku a utkání následně doservíroval do vítězného konce. 

Finále kvalifikace 

JAN ŠÁTRAL (227) – Oleksandr Nedovjesov (KAZ, 218) 6:3, 7:5

RADEK ŠTĚPÁNEK (114) – Axel Michon (FRA, 231)  6:4, 6:3

 Kvalifikace US Open den po dni

25.8. US Open: Šátral blízko životního úspěchu, Češky neuspěly
24.8. US Open: Smitková s Hradeckou zvládly třísetové bitvy, Štěpánek se na kurtu nezdržel
23.8. US Open: Poloviční úspěch. Šátral s Kristýnou Plíškovou jdou dál