Pařížský navrátilec Federer: Antuka může být rychlejší než tvrdý povrch. Pozice outsidera mi sedí

- Marek Bartošík

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Poprvé od roku 2015 najdeme v pavouku Roland Garros Rogera Federera. Vítěz turnaje ze sezóny 2009 zahájil svou kampaň hladkou výhrou nad Lorenzem Sonegem v poměru 6:2, 6:4 a 6:4. Svým výkonem navázal na sympatická představení z Madridu a Říma. „Za svůj výkon jsem rád. Být outsider se mi líbí,“ hlásil na pozápasové tiskové konferenci dvacetinásobný grandslamový vítěz.

Byla to událost, kterou si mnozí tenisoví fanoušci nechtěli nechat ujít. Roger Federer nastoupil po čtyřech letech na pařížském Roland Garros. Vstup do turnaje se mu povedl, když hladce přehrál Lorenza Sonega 6:2, 6:4 a 6:4.

„Za rozhodnutí hrát na antuce jsem rád, užil jsem si Madrid i Řím. Šťastný jsem i ze svého dnešního výkonu. Přijetí v plné aréně bylo bláznivé, prostě skvělé,“ neskrýval nadšení sedmatřicetiletý Švýcar.

Klíčovou roli pro rozhodnutí vrátit se na oranžovou drť hrála především nálada. „Už nebudu mladší, na antuce jsem toho odehrál mnoho. Dostal jsem podporu rodiny i týmu. Plán přitom byl vždy hrát Roland Garros, ale v poslední třech letech byla situace taková, jaká byla,“ uvedla světová trojka.

Pro Federera byl dnešní zápas obzvlášť speciální. Vyzkoušel totiž zrekonstruovaný dvorec Philippa Chatriera. „Při tréninku jsem si všiml, že je tam hodně skla a betonu. Při zápase nebyla vidět volná sedadla. Přišlo mi to hodně podobné jako dříve,“ zhodnotil.

Přestože je Švýcar turnajovou trojkou, mezi hlavní favority turnaje nepatří. Nastává tak podobná situace jako na Australian Open 2017, které nakonec ovládl. „Je dobré být outsider. Uvidíme, jak to půjde. Nevím, jak daleko můžu dojít. V porovnání s Paříží budu ve Wimbledonu nejspíš víc favorizovaný,“ podotkl.

Antukový povrch je velmi specifický, nemusí být ale nutně pomalý. „Když je slunečno, můžou některé tvrdé povrchy především během nočního programu působit pomaleji než antuka. V Paříži jsou ale kurty vlhčí, a proto pomalejší. To znamená hodně dlouhých výměn,“ upozornil Federer.

A co rozdíly v míčcích? „Sním o tom, že nebudeme muset měnit míčky. Kvůli různým smlouvám to však nikdy nebude dokonalé,“ uzavřel Federer, kterého ve druhém kole čeká souboj s Oscarem Ottem.