Roland Garros vyhraje Nadal, prorokuje bývalá světová jednička

- Petr Sumbal

Začíná French Open, začíná nejoblíbenější grandslam antukového krále Rafaela Nadala, nejlepšího antukáře všech dob. Ač neměl španělský fenomén dosud ideální sezonu, naposledy v Římě konečně triumfoval a je připraven dobýt rekordní dvanáctou trofej z Roland Garros. „Pokud bude Rafa stoprocentně fyzicky fit, vyhraje,“ myslí si bývalá světová jednička Juan Carlos Ferrero.

Ferrero ovládl pařížský grandslam před šestnácti lety, teď už s úžasem sleduje počínání svého krajana Rafaela Nadala, který loni na French Open triumfoval už pojedenácté. „Pokud bude Rafa stoprocentně fyzicky fit, tak zase vyhraje,“ řekl Ferrero pro server atptour.com.

I vzhledem k tomu, že poprvé od roku 2004 Nadal čekal na svůj první titul v sezoně až do května, Španěl nepůsobí tak nepřemožitelně jako dřív a má za sebou smečku hladových vlčáků připravených využít každé jeho zaváhání.

Jedním z nich je určitě Dominic Thiem, který letos Nadala zdolal v Barceloně a loni byl v Paříži ve finále. „Je to určitě jeden z favoritů,“ přikyvuje Ferrero. „Hrál tady finále, myslím, že má zkušenosti na to, aby vyhrál grandslam.“

Jako na každém turnaji se musí počítat také s Novakem Djokovičem, aktuální světovou jedničkou. Ten by měl v případě vítězství v držení všechny čtyři grandslamy zároveň, což by se mu povedlo už podruhé v kariéře. „I s ním se musí počítat, těžko říct, jak na tom budou ostatní,“ uvažuje Ferrero

„Rogera (Federera) bych asi mezi největší favority nepočítal, přeci jen se hraje na antuce a na pět setů,“ říká Ferrero ke Švýcarovi, který hraje na French Open poprvé od roku 2015 a letos na obou antukových turnajích vypadl ve čtvrtfinále. I v Paříži Federer usiluje o svůj už 21. grandslamový triumf.

„Myslím, že všichni tři (Nadal, Djokovič, Federer) hrají tenis právě pro tato čísla, pro rekordy. Je to mezi nimi hodně o tom, kdo vyhraje víc grandsalmů, víc turnajů Masters 1000. Všichni tři mají tu samou obrovskou motivaci a uvidí se, kdo z nich bude nakonec v historii tím nejlepším,“ uzavírá Ferrero.