Pařížský příběh nekončí! Bouzková popisuje, jak sama sebe poslala do hlavní soutěže RG

- Jan Havlovic

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z PAŘÍŽE: Marie Bouzková si zahraje podruhé v kariéře hlavní soutěž na grandslamovém turnaji! Dvacetiletá tenistka sice prohrála v pátečním finálovém duelu kvalifikace s Ruskou Ljudmilou Samsonovovou po setech 4:6, 3:6, ale měla šťastnou ruku při losu lucky loserů. „Dokonce jsem se vylosovala hned jako první, ale dost jsem se u toho zapotila,“ vypráví Bouzková, kterou čeká v prvním kole souboj s osmnáctiletou Kanaďankou Andreescuovou.

Profesionálka. Velká profesionálka. Marie Bouzková do užší tenisové špičky teprve nakoukává, ale co se týče lidského přístupu a otevřenosti, patří do špičky už teď. O tom jsem se mohl na vlastní kůži přesvědčit v Paříži.

Ne každý den je posvícení, což se potvrdilo i v pátečním zápase proti Samsonovové a výsledkem byla dvousetová prohra. Naštvání? Vztek? S tím na Marii Bouzkovou nechoďte. Na rozhovor přišla ve stejném rozpoložení jako ve dvou předchozích případech – usměvavá a pozitivně naladěna s vědomím, že v Paříži odvedla dobrou práci.

„Všechny zápasy jsem si užila, včetně toho dnešního. V Paříži jsem nikdy nebyla takhle daleko, takže to byla hezká nová zkušenost,“ říkala Marie Bouzková v pozápasovém rozhovoru.

To ještě netušila, co přijde kolem šesté večerní. Mladá česká tenistka se totiž dostala do okruhu čtyř tenistek, které se mohly dostat do hlavní soutěže jako lucky loser. Marie Bouzková měla poté při losu šťastnou ruku a poslala se do hlavní soutěže!

„Musím se z toho nejdřív vzpamatovat,“ vzkázala Bouzková po radostném okamžiku. Poté pro Tenisový svět popsala, jak samotný losovací akt probíhal. V prvním kole se střetne s osmnáctiletou Kanaďankou Biancou Andreescuovou.

Její exkluzivní ohlasy po vylosování lucky loserů najdete na konci tohoto článku.

Marie, jak jste viděla dnešní utkání?
Začala jsem dobře, ale poté přišla pasáž několika gemů, ve kterých jsem nehrála to, co bych měla. Očekávala jsem, že do toho bude soupeřka víc chodit, což ze začátku příliš nedělala. To mě trochu rozhodilo, začala jsem kazit a nešla jsem si pro vítězné údery.

Jak jste sama říkala, začátek byl z vaší strany dobrý a vedla jste 3:1. Poté se to otočilo. Bylo to tím, že soupeřka zrychlila hru?
Myslím, že v tom prvním setu až tolik ne. V úvodní sadě hrála dost krátké míče a hodně to udržovala ve výměnách. Byla jsem prostě připravená na to, že bude více agresivnější.

Co jste se snažila po prvním setu změnit? V přestávkách mezi gemy jste si dávala přes hlavu ručník. Pomáhalo to?
Určitě. Byla jsem trochu negativní, ale nechtěla jsem si to připouštět. Hrála jsem poslední kolo kvalifikace, takže jsem do toho chtěla dát všechno. Postupem utkání jsem se hůře chytala a soupeřka mě začala více tlačit.

Ve druhém setu jste si ani jednou neudržela svůj servis, ačkoliv problémy s podáním jste příliš neměla a první servis vám chodil.
Ano, to máte pravdu. Soupeřka si na returnu trošku poodstoupila dozadu. Když se mi tedy první servis podařil, tak to vlastně k ničemu nebylo. Na returnu byla soupeřka hodně suverénní.

I přes psychicky náročné ztráty podání jste soupeřku dokázala ve druhém setu hned třikrát brejknout.
Přála jsem si, ať si alespoň jednou ten servis podržím. To by mi hodně pomohlo, ale bohužel se to nepovedlo.

Pojďme od tohoto zápasu pryč. V Paříži jste si tady zahrála poprvé v kariéře finále kvalifikace a byla jste blízko hlavní soutěži. Jak to vaše vystoupení na tomto turnaji hodnotíte?
Všechny zápasy jsem si tady užila, včetně toho dnešního. Jak jste zmínil, tady v Paříži jsem nikdy nebyla takhle daleko, takže je to hezká, nová zkušenost. Před chvílí jsem se dozvěděla, že budou dva lucky loseři a já jsem mezi těmi čtyřmi, ze kterých se bude losovat.

Nechci nic zakřiknout, ale snad jste si to štěstí nevybrala již v Praze, kde jste se dostala jako lucky loser do hlavní soutěže.
Snad budu mít štěstí i tentokrát. Uvidíme.

V loňském roce jste odehrála nějaké turnaje na trávě, poté kvalifikaci ve Wimbledonu. Jaký program plánujete pro další část sezony?
Bude to zřejmě podobné. Chystám se hrát stovku v britském Manchesteru a poté bych si chtěla zahrát jeden z těch WTA turnajů, buď Birmingham, nebo Mallorca. Poté už Wimbledon.

Na antuce, která vám příliš nesedí, jste uhrála finálové kolo kvalifikace. Teď přijde tráva. Kam tento povrch řadíte v tom pomyslném žebříčku?
Trávu mám hodně ráda a na tento povrch se hodně těším. V loňském roce mi to na ní docela šlo. Ta tráva vynuluje vždy výhody a nevýhody, neboť na ní žádný tenista příliš často netrénuje. Tam se ukáže, kdo se s tím umí nejlépe poprat.

MÁM VELKOU RADOST, HLÁSÍ BOUZKOVÁ Z PAŘÍŽE
Příběh losovacího aktu lucky loserů pro hlavní soutěž žen letošního Roland Garros je zkrátka výborný. Marie Bouzková v něm figuruje v hlavní roli a navíc si účast v hlavní soutěži sama vylosovala. Průběh losovacího aktu popisuje v rozhovoru pro Tenisový svět.

„Je pochopitelné, že mám velkou radost. Je to moje první hlavní soutěž na Roland Garros, takže o to je to speciálnější. Když jsem viděla, že skončil poslední zápas, tak jsem si šla sednout vedle kanceláře, kde měli losovat lucky losery. Byla jsem tam první, tak za mnou přišli a zeptali se, jestli bych to nevylosovala. Moje reakce byla, že ne. Poté jsem si to ale rozmyslela, neboť jsem si řekla, že takhle to bude alespoň v mých rukách. Dokonce jsem se vylosovala hned jako první, ale dost jsem se z toho zapotila,“ vypráví šťastná dvacetiletá tenistka.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

When you draw yourself as a lucky loser for your first @rolandgarros main draw..????

Příspěvek sdílený Marie Bouzková (@maryybou),Kvě 24, 2019 v 9:48 PDT