Kyrgios v ráži. Australan nadzvedl mandle Francouzům i milovníkům antuky

- Jan Vojkůvka

Divoký Kyrgios. Někdo ho miluje, někdo mu nemůže přijít na jméno. A stejné to bude i po jeho posledním vyjádření, kdy ve slavném All England Clubu na svém Instagramu začal zesměšňovat pařížské Roland Garros a vyzýval pořadatele tenisových turnajů, aby zanevřeli na antuku.

„Myslím, že Wimbledon je nejlepší turnaj na světě, podívejte se na ten perfektní zelený povrch,“ ukazoval Kyrgios na nízko zastřižený pažit na dvorci. V tzv. instagramových stories se v tu chvíli teprve nadechoval ke svému dalšímu kontroverznímu činu.

Kyrgios na sebe upozornil při nedávném turnaji v Římě. Napřed zkritizoval hvězdy ATP, aby následně kvůli svému chování při zápase s Casperem Ruudem, který předčasně opustil, byl z turnaje Masters vyloučen. „Odměnou“ za chování mu byla pokuta ve výši 20 tisíc eur, odebrané prize money a body, a také povinnost uhradit náklady za své ubytování v hotelu, které by jinak platil římský turnaj.

Sotva se týden s týdnem sešel, bouřlivý Australan o sobě dal opět vědět. Před začátkem French Open se vydal do Wimbledonu, kde si vzal do parády právě blížící se antukový grandslam.

„Zbavte se antuky. Kdo ji vůbec může mít rád? Je to tak špatný povrch,“ napadl antukové turnaje a vyzval organizátory turnajů, aby tento povrch z tenisového prostředí vymýtili.

Zašel ale ještě dál, čímž rozhodně nepotěšil své francouzské příznivci. „Fakt, že teď jsem tady (ve Wimbledonu) a za pár dní budu muset letět do Francie, je...“ nedořekl svou myšlenku. Možná raději. „French Open proti tomuhle místu nestojí za nic. Je k ničemu. Absolutně k ničemu,“ dodal (k překladu byly použity slušnější formy anglického slova 'sucks', pozn. autora).