WTA

Nejpřekvapivější vítězství v kariéře, září Plíšková po římském triumfu

- Petr Sumbal

Minulý týden dosáhla Karolína Plíšková na římské antuce, která není jejím nejsilnějším povrchem, životního úspěchu. „Pro mě se jedná o nejpřekvapivější vítězství v kariéře,“ zhodnotila sama tenistka zisk titulu v italské metropoli, kde bylo do letoška jejím maximem čtvrtfinále. „Nemyslím si ale, že bych měla být favoritkou na Paříž, to určitě ne,“ zůstává raději s ambicemi pro nadcházející Roland Garros při zemi.

Po příjezdu z Říma uspořádala Karolína Plíšková tiskovou konferenci, na které se vrátila k úspěšnému tažení na římském podniku až za titulem, zmínila se také o svých ambicích na nadcházejícím druhém grandslamu sezony v Paříži a řeč přišla také na vyhlídky na návrat na tenisový trůn.

Římský turnaj zejména v jeho úvodu nepříjemně narušilo počasí a některé hráčky tak musely hrát i dva zápasy v jednom dni, což se stalo osudné třeba Petře Kvitové, která své druhém utkání skrečovala. Naopak Plíškové se tato potíž vyhnula, což byl podle ní jeden z faktorů k úspěchu. „Na antuce je to náročné a ke konci týdne už mohly některým hráčkám dojít síly,“ uznala.

Hlavní motivací bylo pro Plíškovou vyrovnat se legendám, které už v Římě uspěly, a mezi kterými nechybí ani její současná trenérka Conchita Martínezová ze Španělska. „Největší motivace pro mě byla, abych měla v dějišti vyvěšenou vlastní fotografii. Jednak tam je vyfocená moje trenérka, ale jsou tam i další hráči,“ svěřila se, co ji hnalo za vítězstvími.

Svůj celkový triumf však rozhodně nečekala. Vždyť teprve nedávno po svém virovém onemocnění dobrala léky a na římské antuce se jí v minulosti nikdy příliš nedařilo, maximem bylo až do letoška jediné čtvrtfinále.

„Pro mě se jedná o nejpřekvapivější vítězství v kariéře. Nikdy se mi tam nedařilo, stejně tak i ostatním Češkám. Trenérka však dala titulu naději. Šli jsme kolo od kola. Kvůli počasí jsem turnaj už skoro odepisovala, ale nakonec vše dobře dopadlo,“ vyprávěla aktuální česká jednička šťastně.

Ani po zisku prestižního titulu však rozhodně Plíšková nelétá v oblacích. „Nemyslím si, že bych měla být favoritkou na Paříž, to určitě ne. Na antuce mám ještě rezervy. Počasí v Paříži bude všelijaké, tak uvidíme. Nechci se hlásit na hlavního adepta na vítězství v turnaji,“ říká Plíšková, která se už od nynějška začne soustředit na pařížské Roland Garros, kam odlétá už ve středu.

„Vždy tam máme byt se čtyřmi až pěti ložnicemi. Tím, že je nás hodně, tak to bude jako domácí prostředí,“ těší se Plíšková, která v novém vydání žebříčku figuruje nově jako světová dvojka, kam vystoupala ze sedmé příčky. „Vím, že mi chybí 900 nebo kolik bodů (na první místo). Ósakaová toho bude na podzim obhajovat hodně. Mně zas extra body nepadají. Post světové jedničky ale pro mě není úplně cíl,“ zůstává Plíšková při zmínce šancí na návrat na světovou jedničku v klidu.

S průběhem sezony je však zatím maximálně spokojena. „Výsledkově to vypadá, jako životní sezona. Nebyly tam žádné výpadky,“ je si vědoma. „Letos hraji nejlepší tenis. Hraji stabilně. Není tam vyloženě žádný propadák. Mám sebedůvěru v sebe. Všechno teď funguje, takže zatím určitě nejlepší sezona,“ uzavírá Plíšková.