Bizarní žebříček pro ATP Cup. Čechům se počítá Štěpánek, Britům zajišťuje účast Murray

- Marek Bartošík

Mužská tenisová sezóna 2020 začne jinak, než byli fanoušci zvyklí. V ATP Cupu, nové verzi někdejšího Světového poháru, bude zápolit 24 národních týmů. ATP zveřejnila první průběžný žebříček pro kvalifikaci na turnaj, čeští tenisté jsou až na 35. místě.

Novou tenisovou událostí zvanou ATP Cup ožijí na začátku ledna 2020 australská města Brisbane, Sydney a Perth. Zúčastní se 24 národních týmů, za něž nastoupí vždy tři až pět hráčů.

ATP vydala první průběžný žebříček, do něhož se započítává pouze nejlepší tenista každé země. Má to ale háček, jelikož zástupci asociace počítají i s chráněným žebříčkem (tzv. „protected ranking“).

Za Novakem Djokovičem (Srbsko) a Rafaelem Nadalem (Španělsko) tak v průběžném žebříčku není světová trojka Roger Federer (Švýcarsko), ale Andy Murray (Velká Británie).

Chráněný žebříček hraje roli i u českých tenistů. Nepočítá se totiž 100. hráč světa Tomáš Berdych, ale Radek Štěpánek (98.), který přitom kariéru dávno ukončil.

Pokud se Češi chtějí ATP Cupu zúčastnit, musí se Tomáš Berdych nebo Jiří Veselý probojovat přibližně na 54. místo. Právě tam se nachází Martin Kližan. Ten Slovákům drží 24. příčku, která jako poslední zaručuje účast.

ATP Cup se uskuteční od 3. do 12. ledna 2020. Osmnáctka účastníků vzejde z uzávěrky 13. září (po US Open), zbylých šest celků pak z uzávěrky 13. listopadu. Vítězové můžou získat až 750 bodů do žebříčku dvouhry a 250 bodů do žebříčku čtyřhry. Celková dotace činí 15 milionů amerických dolarů.

Kompletní žebříček najdete zde.