Nadal zachránil antukovou sezonu! V bitvě s Djokovičem získal první titul sezony

- Jan Vojkůvka

Dlouhé čekání Rafaela Nadala je u konce. Poprvé od roku 2004, kdy mu bylo teprve 18 let, musel čekat na turnajový titul až do května. Nebývale dlouhý půst ukončil až v Římě, na čtvrtém antukovém turnaji v sezoně, když ve finále zdolal Novaka Djokoviče 6:0, 4:6, 6:1.

Zápas, který trval takřka dvě a půl hodiny, byl vůbec prvním finálovým utkáním Nadala na oblíbené antuce v této sezoně. Podobně dlouhé čekání na triumf prožil před patnácti lety! Tehdy ve svých osmnácti slavil vítězství až v srpnu v Sopotech.

Od následující sezony vždy získal titul nejpozději v dubnu v oblíbeném Monte Carlu. Až do roku 2019.

Své nebývale dlouhé čekání ukončil až týden před Roland Garros, svým královským grandslamem. Provolání o záchraně antukové sezony se tak trochu samo nabízí. Vždyť na tomto povrchu kraluje rok, co rok.

Letos vypadl třikrát v semifinále (Monte Carlo, Barcelona, Madrid). Až Řím, kde obhajoval loňský triumf, mu přinesl tolik kýženou radost.

Ve finále proti Djokovičovi začal suverénně. Soupeři udělil v prvním setu kanára a vše vypadalo na snadnou záležitost. V sedmé hře druhé sady měl Nadal tři brejkboly v řadě, ale využít je nedokázal, stejně jako brejkbol v devátém gemu. Cesta za titulem se začala komplikovat.

A o to víc ve chvíli, kdy Djokovič prorazil Nadalovi podání v 10. gemu a ukořistil druhou sadu. Své vytoužené vítězství si však Španěl už vzít nenechal a hned zkraje rozhodujícího dějství prorazil Srbovi servis. Ve třetím setu navíc nečelil ani jednomu brejkbolu a od stavu 2:1 vyhrál čtyři hry v řadě.

Nadal získal v Římě svůj 81. titul kariéry a potvrdil, že před startem French Open, které začíná 26. května, se dostává formy.