Třetí výhra s kanárem, Nadal vyrovnal osobní rekord

- Petr Sumbal

Rafael Nadal sice letos na antuce nezáří tak, jako obvykle a stále čeká na svůj první titul, i tak je však stále postrachem všech soupeřů. Na turnaji v Římě to platí dvojnásob, všechny tři své protivníky počastoval kanárem, čímž vyrovnal svůj osobní rekord.

Jen dvakrát se v minulosti Nadalovi povedlo vyprovodit na jednom turnaji hned tři své soupeře kanárem, přičemž v obou případech už poměrně dávno. Poprvé v roce 2008 na Roland Garros, kde svou jízdu za titulem vyšperkoval finálovou výhrou 6:1, 6:3, 6:0 nad Rogerem Federerem a už předtím nadělil kanára také Nicolasi Devilderovi a Fernandu Verdascovi.

Podruhé Nadal podobně „naděloval“ o dva roky později na taktéž antukovém Monte Carlu, kde ve všech třech případech dovolil svým soupeřů v zápasech s kanárem jen jeden gem. Odnesli to Thiemo De Bakker, Michael Berrer a znovu Verdasco.

Až nyní, o devět let později, Nadal svůj kousek zopakoval, znovu vystřihl tři kanáry ne jednom turnaji. V prvním kole to odnesl Jeremy Chardy (6:0, 6:1), ve druhém Nikolaz Basiašvili (6:1, 6:0) a nikoho asi nepřekvapí, že ve dnešním čtvrtfinále znovu Verdasco (6:4, 6:0).

Nadala může těšit, že v obou předchozích případech turnaj okořeněný třemi kanáry nakonec vyhrál. Pokud by to platilo i nyní, ukončil by Španěl čekaní na titul v roce 2019 a perfektně by se naladil na blížící se Roland Garros.