Plíšková je po parádní otočce proti bývalé jedničce v Římě v semifinále

- Petr Sumbal

Zdá se, že je Karolína Plíšková po těžkých týdnech, kdy ji trápil neznámý virus, konečně zpátky ve formě. Důkazem je postup Češky do římského semifinále, když ve čtvrtfinále vyřadila nebezpečnou Bělorusku Viktorii Azarenkovou po setech 6:7(5), 6:2, 6:2.

Po výhrách nad Aljou Tomljanovicovou a Sofií Keninovou čekala ve čtvrtfinále v Římě na Plíškovou poprvé opravdu náročná zkouška. Do cesty se jí totiž postavila Viktoria Azarenková, bývalá světová jednička, a také hráčka, se kterou Plíšková před necelým měsícem ve Stuttgartu ve třech setech prohrála.

Do utkání tak Češka nastoupila s vidinou úspěšné odvety, a tu začala naplňovat hned od začátku, úvod duelu se jí totiž povedl, dostala se do vedení 4:1 s jedním brejkem. Poté vedla dokonce 5:3 a servírovala na zisk sady, situaci ovšem neustála a celou sadu nakonec v tiebreaku ztratila.

Důležité však bylo, že si z tohoto dílčího neúspěchu česká tenistka nic nedělala a zbylé dvě sady zvládla na jedničku. Hned v prvním gemu druhé sady světová sedmička Azarenkové ukradla servis. Ve třetím gemu pak sice další dva brejkboly neproměnila, ale zůstala dál trpělivá, podání soupeřky nakonec přeci jen ještě jednou prolomila, a čistou hrou při svém servisu druhý set ukončila.

První dvě hry rozhodujícího setu byly vyrovnané, obě hráčky si servis uhrály až přes shodu. A ve třetím gemu došlo na dost možná klíčový gem celého střetnutí. Plíšková dokonale využila slabší chvilky Bělorusky na podání a čistou hrou se dostala do brejku.

Ve zbylém průběhu zápasu už Plíšková nenechala Azarenkovou pomyslet na obrat, při svém podání ztratila jen dva fiftýny, připsala si ještě jeden brejk, a suverénně rozrazila dveře do semifinále.

V něm si Plíšková zahraje zítra s vítězkou zápasu Kristina Mladenovicová – Maria Sakkariová.