Kopal do věcí, hodil židli na kurt. Za šílené chování dostal diskvalifikovaný Kyrgios tvrdý trest

- Jan Vojkůvka

Mužské tenisové asociaci právě došla s Nickem Kyrgiosem trpělivost. Za svůj poslední výstup v italském Římě vyslyšel vskutku tvrdý trest a podle dostupných informací mohou další sankce následovat. Důvodem je chování australského rebela v utkání druhého kola Italian Open.

Kyrgios na sebe v Římě upozornil napřed v rozhovoru, v němž se nevybíravě opřel do Novaka Djokoviče či Rafaela Nadala. Kontroverzní chování, kterým Australan dokáže okořenit tenis, se však o den později změnilo v hotové šílenství.

V souboji s Casperem Ruudem z Norska o postup do osmifinále totiž za stavu 3:6, 7:6(5) a 1:1 předvedl scénu, která hraničila s hysterií.

K incidentu došlo ve druhém gemu třetí sady. Kyrgios si stěžoval na diváky, kteří se během jeho podání pohybovali po hledišti. To by nebylo ještě nic tak hrozného. Kyrgios měl však na kontě už varování i trestný fiftýn...

Po ztrátě servisu se začal rozčilovat a divoce gestikulovat, čímž vygradovala jeho frustrace z publika. Za to vyfasoval od rozhodčího trestný gem a rázem prohrával 1:2. V tu chvíli se spustila lavina událostí, jež vyústila až v diskvalifikaci.

Kyrgios vzteky mrštil raketou o kurt, při cestě k odpočívadle odkopl lahev s vodou, vzal do ruky židli a mrsknul ji do dvorce... Pak si došel pro novou lahev s vodou, kterou však znechuceně pohodil na zem, sbalil si věci a odkráčel z kurtu.

Výsledek? ATP se s Kyrgiosem nemazala a za nesportovní chování vyfasoval pokutu 20 000 eur (5 tisíc za trestný fiftýn, 7,5 tisíce za trestný gem a stejnou částku za diskvalifikaci). K tomu mu bylo odebráno prize money ve výši 33 635 eur. Odebráno mu bylo také vybojovaných 45 bodů do žebříčku a navíc musí z vlastních nákladů uhradit svůj pobyt v Římě, který jinak platí turnaj.

Zpětně se sice Kyrgios za své chování omluvil, ale vznáší se nad ním i hrozba suspendace. Ostatně, v roce 2016 vyfasoval osmitýdenní trest za odchozený zápas v Šanghaji. A to byl mnohem menší prohřešek, než tomu bylo nyní...