Nejtěžší den v životě! Bojovnice Vondroušová urvala dvě heroické bitvy v šesti setech

- Jan Vojkůvka

Skutečně divoký a náročný čtvrteční program má za sebou v Římě Markéta Vondroušová. Na kurtu strávila čtyři a půl hodiny, bojovala v šesti setech, otáčela nepříznivý vývoj skóre... „Dnes to byl asi nejtěžší tenisový den v životě,“ ulevila si po večerním zápase. Napřed absolvovala těžkou třísetovou bitvu se světovou dvojkou Simonou Halepovou a ve večerních hodinách dokázala vybojovat i postup do pátého letošního čtvrtfinále. V druhém utkání dne totiž přehrála Darju Kasatkinovou 7:5, 2:6, 6:2.

Šestý letošní turnaj, páté čtvrtfinále! Forma Markéty Vondroušové je v této sezoně obdivuhodná a navíc velmi konstantní. Po únorovém finále v Budapešti prošla mezi nejlepší osmičku na WTA Premier Mandatory v Indian Wells a Miami, načež na konci dubna vybojovala další finále v Istanbulu.

A teď řádí v Římě!

Ve čtvrtek ji čekaly hned dva zápasy. Napřed otočila zápas s nejlepší antukářkou posledních let Simonou Halepovou, jíž porazila 2:6, 7:5, 6:3, a večer v osmifinále pomstila Kateřinu Siniakovou. Její přemožitelku, bývalou světovou desítku Darju Kasatkinovou, zdolala rovněž ve třech setech.

Na kurtu Vondroušová strávila bezmála čtyři a půl hodiny. Vydřené dvě výhry nad špičkovými tenistkami jí sebraly hodně sil, o to cennější však jsou. Ostatně si díky nim zajistila další vylepšení žebříčkového maxima. V aktualizovaném rankingu je nyní na 36. místě.

„Dnes to byl asi nejtěžší tenisový den v životě. Nechala jsem na kurtě opravdu úplně všechno. Po druhém zápase jsem měla problémy si sundat i boty," přiznala unavená, avšak spokojená Vondroušová.

Celý zápas se přitom mohl vyvíjet zcela jinak. Vondroušová v prvním setu ztratila vedení 4:1 a rázem se na returnu za stavu 4:5 snažila zachránit v úvodním dějství. Přes shodu se jí podařilo využít čtvrtý brejkbol a vrátit se do hry. Navíc zvládla lépe i koncovku a ve dvanácté hře opět prorazila Kasatkinové servis.

Ruska ovšem i přes ztrátu takřka vyhraného prvního setu zbraně nesložila. Naopak do prostřední sady vstoupila rychlým brejkem. Vondroušová sice srovnala okamžitě na 1:1, ale hned ve třetí hře znovu prohrála podání a s touto ztrátou se už nevypořádala. Kasatkinová srovnání skóre zápasu ještě umocnila dalším brejkem v sedmé hře.

Obě hráčky tak ve čtvrtečním programu čekalo druhé třísetové utkání (také Kasatkinová přešla přes Siniakovou až ve třech setech). A v něm už byla lepší Vondroušová. I díky bojovnosti. I díky tomu, že trpělivě pracovala na svých šancích, které přicházely. A i díky obrovskému odhodlání.

„Maky se výborně hýbala po kurtu. Nevypustila ani kousíček zápasu a nenechala svoje soupeřky ani chvilku vydechnout. Je neskutečná bojovnice," vysekl poklonu své svěřenkyni kondiční trenér Michal Vágner.

Dva brejkboly ve druhém gemu sice nevyužila, ale od stavu 1:1 vyhrála čtyři hry v řadě a odskočila do vedení o dva brejky. Kasatkinová se ještě pokusila duel zdramatizovat a v sedmé hře si vzala jedno ztracené podání zpět. Hned vzápětí však při svém servisu selhala a povolila Vondroušové využít hned první mečbol.

„Musím před Maky smeknout,“ přidal se k pochvalám také trenér Jan Hernych. „Zvládla ve vypjatých zápasech okolo čtyř a půl hodiny na kurtě, v obrovském tempu a ještě dokázala dvakrát zvítězit. Dneska opravdu smekám.“

Česká tenistka si po šesti setech během čtvrtka příliš dlouhého volna neužije. V pátek už od 15 hodin ji čeká čtvrtfinále s Britkou Johannou Kontaovou.