Veselý po cenném skalpu Andersona: Byl jsem trpělivý a čekal na své šance

- Jan Havlovic

Skvělá zpráva přišla v noci z úterý na středu z amerického Winston-Salemu! Jiří Veselý, aktuální česká dvojka, dokázal porazit obhájce titulu, Kevina Andersona, ve dvou setech a zahraje si v osmifinále proti Andreji Kuzněcovovi.

Česká tenisová naděje už podobný úspěch potřebovala! V Cincinnati se sice Jiří Veselý prodral kvalifikací, avšak hned vzápětí skončil na raketě Španěla Granolerse-Pujola. Ve Winston-Salemu je to zatím o poznání lepší, neboť Veselý se probojoval již do osmifinále tohoto amerického podniku, když porazil Kevina Andersona, turnajovou pětku a obhájce prvenství, 7:6(5), 6:4. „Je velmi těžké obhájit titul. Poznal jsem to na vlastní kůži v letošním roce s Aucklandu, tudíž vím, jak se Kevin cítí," upozornil český tenista na své vystoupení na začátku letošního roku, kdy skončil hned v prvním kole a sen o obhajobě se rychle rozplynul. 

Vše však mohlo být úplně jinak! První sada nabídla vyrovnanou podívanou, oba hráči si udrželi až do tiebreaku své podání, a tak se šlo do zkrácenné hry. Anderson v ní vedl již 5:3, následně dvakrát podával, avšak Veselý získal čtyři body v řadě a získal první sadu. „On vedl 5:4 a dvakrát podával, ale já získal oba body, u kterých jsem měl štěstí, neboť v jednom z případů netrefil jednoduchý volej na sítí," okomentoval Veselý v rozhovoru pro oficiální stránky turnaje dramatický závěr prvního setu.

I druhý set nabídl velmi vyrovnaný průběh, rozhodl jediný brejk, který vybojoval v sedmé hře Veselý. „Zůstal jsem klidný v průběhu důležitých bodů. V rozhodujících momentech jsem měl prostě trochu víc štěstí a dokázal jsem využít své příležitosti," uvedl rodák z Příbrami důležité faktory, které ho dovedly k dnešnímu vítězství. 

Český tenista se s Andersonem setkal v kariéře již pětkrát, naposledy v letošním roce na turnaji v Londýně, a tak není divu, že se oba hráči velmi dobře znají. „V minulosti jsem hrál proti Kevinovi několikrát. Je skvělý hráč. Zde (Winston-Salem) vyhrál a dostal se vloni do čtvrtfinále US Open. Známe se velmi dobře a oba dobře podáváme, což bylo velmi důležité v závěru první sady. Kdyby Kevin vyhrál první set, zápas by nejspíš dopadl jinak. Jsem opravdu šťastný, jak jsem si v tomto utkání vedl. Byl jsem trpělivý a čekal na své šance," zhodnotil aktuálně 48. tenista světového žebříčku zápas druhého kola. 

Veselý se v rozhovoru rovněž rozpovídal o zpackaném začátku letošní sezony, kdy vyhrál do dubna jediný zápas. Byl to pro mě hodně těžký rok. Do sezony jsem nevstoupil ideálně a do dubna jsem vyhrál jediný zápas, z čehož jsem byl hodně nešťastný. Byl jsem velmi zklamaný, neboť příprava na sezonu proběhla velmi dobře,".

V další části sezony se však Veselý dostal do dobré formy a připsal si několik cenných skalpů. Tím největším byla zcela jistě porážka Novaka Djokoviće v třísetové bitvě na antuce v Monte Carlu. Porazit hráče jako jsou, Djoković, Thiem nebo Anderson, je skvělé. Musím mít dostatek síly, abych se dostal výš, než aktuálně jsem. Musím být připraven na situace, díky kterým bych mohl proniknout do TOP 30. Myslím, že všechno má svůj čas a já čekám na svou šanci," uzavřel Veselý rozhovor s tím, že by se už rád podíval do první třicítky světového žebříčku.