ATP

Kritik Kyrgios: Tvrdě sepsul Djokoviče a Nadala. Zašel příliš daleko?

- Radek Štohl

Opět a znovu. Znovu a opět. Nick Kyrgios je na scéně, a tak, jak ho většina fanoušků zná, tedy s pořádnou upřímností. Během středečního povídání pro NCR Tennis Podcast se mimo jiné opřel do tenisových hvězd Novaka Djokoviče a Rafaela Nadala, bývalého semifinalistu Australian Open Fernanrda Verdasca poté označil za arogantního.

Středeční den se v Římě příliš nepovedl. Během prestižního společného turnaje mužů a žen se neuskutečnil jediný zápas a program se tak musel přesunout na čtvrtek. Ještě během středy se však udál rozhovor s tenisovým bouřlivákem Nickem Kyrgiosem, který si při vybavení svých protihráčů nebral servírtky. Kyrgios mluvil:

o Rafaelu Nadalovi...
Naprosto se od sebe lišíme. Je velmi nafoukaný. Pokud vyhraje, tak je v pohodě. Neřekne vám nic špatného, uzná kvalitu soupeře. Jakmile jsem ho však porazil, mluvil něco v tom smyslu: „Nemáš respekt ke mně, mým fanouškům a celé hře." Pouze jsem se divil: „O čem to mluvíš? Hrál jsem úplně stejně také předtím...Tak jako když jsi mě porazil před několika lety v Římě, nic se nezměnilo, byl jsem stejný." Jeho strýček Toni Nadal poté říkal: „Chybí mu vzdělání." Hleděl jsem na ta slova a říkal si: „Ty pitomče, dvanáct let jsem strávil ve škole. Jsem velmi vzdělaný. Rozumím tomu, že jsi naštvaný, znovu jsem porazil člena tvé rodiny."

o Rogeru Federerovi...
Při vyslovení jeho jména mě jako první napadne, že je nejlepším hráčem všech dob. Letos jsem trochu komentoval Australian Open a sledoval jeho zápas proti Tayloru Fritzovi. Jeho pohyb, příprava a čtení hry...je tak talentovaný. Každý, kdo chce provádět sport, tak chce být jako Federer.

o Novaku Djokovičovi...
Domnívám se, že má posedlost v tom, aby ho lidé měli rádi. Chce to tak moc, že ho nemůžu vystát. Chce být jako Roger Federer. Všechny jeho oslavy, které provádí po zápase, jsou tak trapné. Velmi trapné. Pokud s ním příště budu hrát a porazím ho, tak přesně takovou oslavu udělám před ním.
Jako hráč je obdivuhodný, jedná se o šampiona tohoto sportu, jednoho z nejlepších. Pravděpodobně také překoná Federera v počtu grandslamů. Ale mluvíme tu o chlapíkovi, který se jednou odhlásil z Australian Open, jelikož bylo velke horko. Nezáleží na tom, kolik vyhraje grandslamů, pro mě nikdy nebude tím nejlepším. Už jen proto, že jsem proti němu dvakrát hrál. (Kyrgios v obou vzájemných zápasech Djokoviče porazil - pozn. aut.) A jako, pokud mě nedokáže porazit, nemůže být nejlepším ze všech. 

o Stanu Wawrinkovi, kterému před čtyřmi lety během zápasu řekl, že přítelkyně Wawrinky má milostný poměr s Thanasi Kokkinakisem...
Myslím si, že je to legrační. Když se na to dívám zpětně, byl jsem mladý, velmi nevyspělý. Nyní bych už takovou věc neudělal. Je to směšné, ale znovu bych to neřekl. Upřímně si však nemyslím, že to bylo přes čáru. Nesnažím se zde najít kamarády, mimo kurt s nikým ani nejsem.

o Fernandu Verdascovi...
Ten chlapík...ani o něm nechci mluvit. Jsem rozhněvaný už jen tím, že slyším jeho jméno. Jedná se o nejarogantnější osobu, kterou jsem kdy spatřil. Nepozdraví vás, myslí si, jak je skvělý. „Chlape, tvůj bekhend je absolutně průměrný."