Pravda o servisu TOP 3: Nadal bývá nejpomalejší, Federer má největší propad

- Radek Štohl

Každý z elitního tria mužského tenisu se prezentuje jiným způsobem. A to jak mimo kurt, tak přímo na něm. Velkou diskuzi přitom vyvolají jejich servisy. Konkrétně kolik času tráví mezi jednotlivými fiftýny. Nechvalným vítězem se u „velké trojky" stal Rafael Nadal.

Žebříčkově nejlepší tenisté současnosti, Novak Djokovič a Rafael Nadal, mají minimálně jeden společný prvek. Oběma hráčům v nejednom případě bývá vyčítáno, že při přechodu k dalšímu fiftýnu jim to trvá až příliš dlouho. Jak to však doopravdy je?

Podíváme-li se na nedávno zveřejněná data, tak oba uvedení tenisté jsou oproti poslednímu z tria Rogeru Federerovi jednoznačně pomalejší. Nyní je však chvíle si přiblížit, jaká kritéria byla přesně zkoumána:

1. Jak dlouho trvá jednotlivému hráči, než začne podávat poté, co získal uplynulý fiftýn. 
V daném ohledu je na tom nejhůře Rafael Nadal, španělský tenista po vítězném fiftýnu v průměru podává za 23,9 vteřiny, zatímco Novak Djokovič trefí servis po 23,1 vteřinách. Roger Federer to má přesně naopak, když se mu vydaří předešlý fiftýn, s tím dalším neotálí a podání v průměru zašle za 15,4 vteřiny. 

2. Jak dlouho trvá jednotlivému hráči, než začne podávat poté, co ztratil uplynulý fiftýn. 
Rovněž při druhém sledovaném bodu je na nejvyšším místě pomyslného žebříčku Rafael Nadal. Pokud se dvaatřicetiletému tenistovi nepovede fiftýn, jeho další servis letí do kurtu v průměru za 27,6 vteřin. Rozdíl oproti předešlé statistice činí 3,7 vteřiny. Za jeho zády je Novak Djokovič, u kterého je to 25,7 vteřiny, ze všech tří tenistů však má nejmenší rozdíl, "pouhých" 2,6 vteřiny. Na třetí příčce opět vidíme Rogera Federera, zkušený Švýcar jde po nezdaru na podání v průměru za 20,1 vteřin. U něj však sledujeme největší propad, konkrétně až 4,7 vteřiny.

3. Jak dlouho trvá jednotlivému hráči, než začne podávat poté, co je pod tlakem. (pod tlakem se rozumí skutečnost, kdy čelí brejkbolu, servíruje za shody nebo podává v tiebreaku)
Zde se situace začíná lišit. Na nechvalné první příčku pozici vystoupal Novak Djokovič, který dokonce jako jediný ze zmíněného tria překročil hranici 30 vteřin, i když o pouhou desetinu. Oproti ztracenému fiftýnu si dává záležet o 4,4 vteřiny déle. Za ním skončil Rafael Nadal s 29,5 vteřiny, jeho pokles je v této chvíli nejmenší, "jen" 1,9 vteřiny. Také ze třetího porovnání nejlépe vyšel Roger Federer, který se nachází na čísle 25,3 vteřiny. Federer také u třetí statistiky má největší rozdíl, konkrétně je to až 5,2 vteřiny.

Pozn. Data byla sbírána ve vybraných zápasech od roku 2008 až po letošní sezónu. U Federera se sledovalo 177 zápasů, Rafaela Nadala 168 utkání, na Novaka Djokoviče se zaměřili ve 144 kláních.