Rok od incidentu s polskou rozhodčí. Plíšková se ohlédla za výbuchem emocí

- Jan Vojkůvka

Po roce se Karolína Plíšková vrátila do Říma. Do dějiště turnaje, kde se jí nikdy moc nedařilo, a kde konečně vyhlíží úspěšnou pouť do závěrečných kol. Je to však také místo, kde si česká tenistka pod náporem emocí vylila zlost na polskou rozhodčí tím, že se agresivně pustila do obložení židle, na které Marta Mrozinská seděla. Za vším stálo jedno chybné rozhodnutí, jež ovlivnilo tehdejší zápas s Řekyní Sakkariovou.

„Nelituji toho,“ řekla s ročním odstupem Plíšková. „Neudělala jsem v tom utkání chybu a nikdy bych se takhle nechovala, kdybych k tomu neměla důvod.“

Co se vlastně před rokem stalo?

Zápas 2. kola mezi Karolínou Plíškovou s Řekyní Marií Sakkariovou nabídl dramatickou bitvu. Ta vyvrcholila v závěru rozhodující sady. Česká tenistka zahrála za stavu 5:5, 40:40 úder, po kterém míček dopadl, dle záběr kamer, na čáru. Umpirová rozhodčí však zahlásila míček jako aut.

Řecké tenistce tak připadl brejkbol, který následně využila. Frustrovaná Plíšková poté celé utkání ztratila a svou zlost si vylila krátce po konci utkání na lavičce umpirové rozhodčí. Nejdříve odmítla „nepřítelkyni“ podat ruku a pak se česká tenistka agresivně pustila do umpiru.

Tehdejší chování jí nakonec vyneslo pokutu přes čtyři tisíce dolarů.

„Myslím, že to bylo naprosto normální. Mohlo to být mnohem horší, než to bylo,“ řekla na tiskové konferenci Plíšková. „Ale stalo se to. Už je to rok. Jsem šťastná, že jsem zpátky v Římě a doufám, že budu hrát dobrý tenis bez podobných problémů.“

Prozatím svou cestu turnajem započala více než dobře hladkou výhrou nad Aljou Tomljanovicovou. V dalším kole ovšem může číhat těžká soupeřka Madison Keysová, pokud zvládne souboj se svou krajankou Sofií Keninovou.