US Open startuje. Znáte jeho historické zajímavosti?

- Petr Šístek

Již v úterý kvalifikací započal 136. ročník US Open. Tedy posledního grandslamu sezony, který je v současnosti proslaven nočními zápasy na kurtu Arthura Ashe, největším tenisovém kurtu světa, jenž byl pro letošní ročník premiérově zastřešen. Toto tradiční klání má ovšem velmi bohatou historii, která s sebou přinesla mnoho zajímavých momentů.

Místo konání

První ročník se uskutečnil roku 1881 v rhodeislandském Newportu, kde se nyní nachází tenisová síň slávy, a soupeřili zde pouze muži. Vítězem prvních sedmi ročníků Richard Sears, který tak stanovil stále platný rekord sedmi titulů v řadě. Ženy poprvé hrály až roku 1887 ve Filadelfii a první vítězkou se stala teprve sedmnáctiletá Elen Hansellová. K přesunu na současné místo konání, tedy do newyorské čtvrti Queens došlo až v roce 1915, a to za zajímavých okolností. Peticí s přibližně sto podpisy bylo na každoroční schůzi amerického tenisového svazu vyvoláno hlasování, které těsným poměrem 128:119 skončilo ve prospěch přesunu turnaje do New Yorku. V letech 1921-1923 se navíc ještě tři ročníky odehrály ve Filadelfii, ale od roku 1924 je turnaj již pravidelně pořádán v Queensu. Zde se do roku 1977 konal v areálu Forest Hills, od roku 1978 je již hrán ve Flushing Meadows.

Povrch

Ačkoliv dnes se vrcholné turnaje na travnatém povrchu hrají pouze 6 týdnů v roce, dlouhou dobu bylo na něm hráno i US Open. Konkrétně od jeho vzniku až do roku 1974, tedy téměř sto let. V letech 1975-1977 se pak uskutečnily tři ročníky na antuce, čehož dokázali využít zejména dva specialisté, Manuel Orantes a Guillermo Vilas. Od roku 1978 se již hraje na dnes tradičním betonu a Jimmy Connors jako jediný dokázal zcela výjimečný počin, a to vyhrát US Open na všech třech různých površích.

Herní systém

Jedná se sice již vpravdě o historickou záležitost, ale soutěže čtyřher do roku 1920 byly US Open hrány zcela netradičním systémem. Turnaji totiž předcházela kvalifikace, v níž páry hrály ve dvou divizích. Vítězové východní a západní divize se poté střetli o to, kdo bude mít právo vyzvat úřadujícího šampiona. Avšak jednu zvláštnost si newyorský grandslam ponechává i v současnosti. Je totiž jediným z turnajů velké čtyřky, na kterém se hraje i v pátém setu tiebreak.

Slavní vítězové i poražení

Jako na každém z grandslamů, i na US Open se napsalo nepočítaně velkých příběhů. V otevřené éře dokázali získat pět titulů tři tenisté – Roger Federer, Pete Sampras a Jimmy Connors. Ještě o dva tituly více však před rokem 1968 nastřádala rovněž trojice hráčů. První šampion Richard Sears, William Larned, který hrál finále dokonce devětkrát, což je dosud platný rekord. Sedmkrát dokázal zvítězit také Bill Tilden, který svým umem ovšem zastínil jiné jméno. Bill Johnston totiž před érou Tildena dokázal na turnaji dvakrát zvítězit, podruhé dokonce ve finále právě Tildena porazil, poté s ním ovšem prohrál hned pět finále, z toho čtyři v řadě, což historie v jiném případě nepamatuje. Všechny zmíněné muže ovšem překonala Molla Malloryová, jenž získala hned osm titulů ve dvouhře. V otevřené éře pak drží rekord Chris Evertová a Serena Williamsová se šesti triumfy.

Tragické momenty

V průběhu finále turnaje chlapců v roce 1983 nešťastnou náhodou zemřel čárový rozhodčí Richard Wertheim. Toho Stefan Edberg zasáhl prudkým míčem do třísla a muž se skácel k zemi tak smolně, že mu po úderu do hlavy již nebylo pomoci. V roce 1977 mnohem hůře vypadající incident nakonec tragický konec neměl. Tehdy byl totiž pistolí ráže 38 postřelen náhodný divák. Výstřel vyšel pravděpodobně z bytu v některém z okolních domů. Muž zásah nakonec přežil a John McEnroe dokázal zápas, který byl tímto nebezpečným momentem poznamenán, dovést do vítězného konce.

Zatahovací střecha

Po letech dohadů a plánování se také čtvrtý grandslam sezóny dočkal stánku se zatahovací střechou. Letos v květnu dělníci dokončili osazení stadionu Arthura Ashe a nepřízeň počasí tak tenisty na centrálním dvorci od hry neodradí. Jediný grandslam bez centru se střechou tak zůstává pařížské Roland Garros.

Česká stopa

Hned osmkrát hrál finále US Open Ivan Lendl, který nakonec dokázal ve Flushing Meadows získat tři tituly. Jan Kodeš i přes dvě účasti ve finále turnaj nikdy neovládl. Martina Navrátilová, jakožto reprezentantka USA vyhrála US Open ve dvouhře čtyřikrát, avšak v roce 1985 nestačila na Hanu Mandlíkovou, která zde získala jediný československý titul ve dvouhře žen. Helena Suková totiž ve finále rovněž jako Jan Kodeš dvakrát neuspěla. Ve čtyřhře pak turnaj dokázala ovládnout pestrá plejáda českých hráčů i hráček. Z tenistů Tomáš Šmíd, Daniel Vacek, Cyril Suk, Martin Damm, Lukáš Dlouhý či Radek Štěpánek. V čerstvé paměti máme i vítězství páru Hlaváčková, Hradecká, kterým navázaly na tři tituly Jany Novotné a dva Heleny Sukové.