Byl krůček od vyřazení. Pak zavelel Federer k obratu a překonal další milník

- Filip Lefenda

Roger Federer si na antukovém podniku kategorie Masters v Madridu zahraje o semifinále. Duel proti Monfilsovi sice načal kanárem, vzápětí se ale zápas proměnil v pořádné drama. Švýcar prohrával ve třetí sadě už o tři gemy a čelil i dvěma mečbolům, nakonec ale dotáhl střetnutí do rozhodujícího tiebreaku, v němž povolil francouzskému sokovi pouhé tři míče. Vítězstvím překonal sedmatřicetiletý Federer další historický milník, když si jako teprve druhý tenista připsal na konto jubilejní triumf s pořadovým číslem 1200.

V Madridu se tento týden vrátil na antukové jeviště, na němž stál naposledy v roce 2016. Poté, co zdolal ve druhém kola Francouze Gasqueta, to však s jeho krajanem v osmifinále už tak jednoduché neměl. Roger Federer sice vstoupil do čtvrtečního zápasu s Gaelem Monfilsem kanárem, poté mu však začal duel proplouvat mezi prsty.

Na brejk ze druhého gemu druhé sady dokázal v sedmé hře reagovat, aby v té následující čistou hrou na podání srovnal stav na 4:4. O dva gemy později ale Federer ztratil servis podruhé a ze zprvu jasného utkání se rázem stalo pořádné drama.

Ideálně nevstoupil sedmatřicetiletý Švýcar ani do rozhodujícího dějství, když brzy nabral manko tří her a prohrával 1:4. I tentokrát se však majiteli 101 singlových titulů z profesionálního okruhu podařilo soupeře „docvaknout“ na 4:4.

Napínavá koncovka zvedala přítomné diváky ze sedadel. Federer nevyužil za stavu 5:5 na příjmu brejkbol, zakrátko tak servíroval na udržení se v zápasu. Tehdy měl pro změnu dva brejkboly – a v tomto případě i mečboly – Monfils, ani on ale své šance nevyužil.

A tak musela rozhodnout až ošemetná zkrácená hra. Do té vstoupil Švýcar třemi vyhranými míči v řadě a svůj náskok si následně střežil jako oko v hlavě. Za stavu 6:1 pak sice trojnásobný turnajový vítěz nevyužil dva mečboly, se třetím už ale naložil podle plánu.

Federer tak postoupil ve španělském hlavním městě mezi osm nejlepších a překonal tak další velký milník. Triumf proti Monfilsovi byl totiž jeho jubilejním tisícím dvoustým v kariéře. Této mety přitom dosáhl po legendárním Jimmym Connorsovi jako teprve druhý muž v historii.

Na dorovnání počtu vyhraných zápasů schází Federerovi v tuto chvíli 74 duelů. Umazat bude moci z tohoto počtu jeden triumf už v pátek, kdy se v Madridu střetne s rozjetým Rakušanem Thiemem.

Mutua Madrid Open (muži, ESP, 6 536 160 EUR, antuka)
Osmifinále dvouhry
Roger Federer (SUI, 3.) – Gael Monfils (FRA, 18.) 6:0, 4:6, 7:6(3)