Konec! Oblíbený David Ferrer odehrál poslední zápas kariéry

- Jan Vojkůvka

Že bude turnaj v Madridu jeho posledním v kariéře, to deklaroval David Ferrer už několik měsíců. Po protrápené minulé sezoně odehrál populární Španěl více než důstojně svůj závěrečný půlrok v profesionálním tenise. Po porážce 4:6, 1:6 ve druhém kole s Alexanderem Zverevem skončila pouť jednoho z nejoblíbenějších Španělů tenisové historie.

Nad tribunami v Madridu se vznášel v tu chvíli trochu tíživý pocit. Nic netrvá věčně, stejně jako kariéry profesionálních sportovců. David Ferrer však prokázal, že by klidně mohl pokračovat na velmi slušné úrovni. Dál už ale nechce.

Za potlesku přítomných diváků ukápla nejedna slza. „Nikdy jsem nečekal podobné sbohem. Lidé musí zítra do práce, přesto všichni zůstali a podporovali mě a to je něco, co si budu chránit ve svém srdci a své mysli. Něco, na co nikdy nezapomenu,“ byl vděčný španělskému publiku. Dojemné okamžiky sdílel přímo na kurtu se svou ženou.

„Když jsem prohrával dříve zápasy, odcházel jsem z kurtu smutný. Dnes smutný nejsem. Je to den, který si chci užít a jsem šťastný, že si takový den mohu skutečně užívat,“ řekl po utkání, do něhož vlétl po hlavě a rychle se ujal vedení 4:1. Od té chvíle převzal otěže Zverev, jenž vyhrál 9 her v řadě a svému soupeři povolil už jen jeden gem.

Skončila tím kariéra velkého dříče. Muže, který se po trénincích a zápasech uvolnil díky vykouřené cigaretě a před duely se schovával na toaletě. Nedělalo mu problém vykouřit krabičku denně a jeho životní styl nebyl zrovna příkladný. Přesto, ač šel proti stanovenému trendu, patřil do širší světové špičky. Pak kouřit přestal, nejspíš aby si prodloužil kariéru. A vydržel do 37 let.

Vystoupal dokonce na třetí místo světa. Celkem 7 sezon zakončil jako člen elitní desítky. Třináct let v řadě (7.2.2005 až 22.7.2018) strávil v první padesátce. Celkem 15 sezon v řadě vyhrál na okruhu alespoň 20 zápasů. Zahrál si v 50 hlavních soutěžích grandslamu v řadě bez jediné absence, než vynechal v roce 2015 Wimbledon kvůli zranění.

V roce 2013 došel až do finále French Open, kde prohrál s Rafaelem Nadalem. Byl to jeho nejlepší grandslamový výsledek. Pětkrát si zahrál ještě v semifinále. Odehrál celkem 52 finálových zápasů, ze kterých vytěžil 27 titulů. Tím největším byl triumf v roce 2012 na Masters v Paříži. Třikrát slavil se Španělskem zisk Davis Cupu, včetně titulu z roku 2009, kdy přispěl k výhře nad českým týmem v parádní pětisetové bitvě proti Radku Štěpánkovi.

Svůj poslední titul však nevybojoval na okruhu ATP, ale na challengeru v Monterrey (byl to jeho sedmý triumf na challengerech), kde zvítězil v říjnu minulého roku.

Tato fantastická jízda však skončila.

„Nikdy jsem nevyhrál v Madridu, nikdy jsem nevyhrál Roland Garros. Nikdy jsem nevyhrál některé turnaje, které bych si tak přál vyhrát. Doma mám své trofeje, ale je to pouze kus materiálu. Co si ale skutečně odnáším ze své kariéry je láska, kterou jste mi ukázali,“ promluvil k fanouškům. „Navždy si to uchovám v srdci. Moc vám děkuji,“ uzavřel loučící se Španěl.