Pořadatelé v Queen's šetří jednu divokou kartu pro velký comeback

- Jan Vojkůvka

Pokud vše půjde dobře, bude jedna z divokých karet pro turnaj v londýnském Queen's udělena hráči, který zkusí ještě jeden návrat na kurty. Tím vyvoleným by měl být Brit Andy Murray, jenž se po další operaci kyčle teprve rozhoduje, kdy zkusí provést svůj, nejspíš poslední, tenisový comeback.

Když se vysloví jméno Andyho Murrayho, asi každý tenisový fanoušek si vzpomene na velmi emocionální tiskovou konferenci z letošního Australian Open. Na ní Brit v slzách vyslovil, že kvůli přetrvávajícím bolestem ukončí letos ve Wimbledonu svou kariéru.

Jenže pak přišel zvrat. Bolesti byly po jeho návratu natolik neúnosné, že se Murray odhodlal k další operaci. Mnohem náročnější, ale také plné naděje. Tu mu dodal příběh elitního deblisty Boba Bryana, který podstoupil podobnou operaci a přesto se dokázal letos vrátit.

V to doufá i Murray. Ač je už nyní jisté, že je připravený i na horší scénář, kterým by byl nutný konec kariéry.

Pokud vše půjde podle plánu, a Murray zatím uvádí, že je po dlouhé době konečně bez bolestí, mohl by si zahrát právě ve Wimbledonu, kde původně chtěl kariéru zakončit.

Prozatím však o termínu návratu rozhodnutý není. Na stole ovšem leží i nabídka, že by si mohl zahrát už přípravný turnaj v londýnském Queen's Clubu, kde během kariéry získal už 5 titulů.

Pořadatelé turnaje se vyjádřili, že hodlají počkat na poslední možný termín, kdy by Murray mohl divokou kartu přijmout. Tím je 18. červen (turnaj začíná o den dříve).

„Divoká karta je rezervována pro Murrayho, který dá turnajovému řediteli Stephenu Farrowovi vědět těsně před, nebo na začátku turnaje, jestli je připravený hrát,“ stojí v prohlášení Queen's Clubu.

Murray od Wimbledonu 2017 startoval pouze na osmi turnajích a v současnosti figuruje až na 217. místě světa. Pro případný start ve Wimbledonu by mohl využít chráněný žebříček kvůli dlouhodobému zranění.