US Open: Poloviční úspěch. Šátral s Kristýnou Plíškovou jdou dál

- Petr Šístek

Čtveřice českých tenistů v noci bojovala o postup do druhého kola kvalifikace US Open. Zatímco Jan Šátral s Kristýnou Plíškovou ve svých zápasech uspěli, Barbora Štefková a Karolína Muchová končí své účinkování v New Yorku p prvním zápase.

Jan Šátral slaví postup do druhého kola kvalifikace. Na úvod bojů o postup do hlavní soutěžě čtvrtého grandslamu totiž splnil roli favorita a přehrál domácího Christophera Eubankse ve dvou setech, 6:1 a 6:3.

Českému tenistovi náramně vyšel vstup do zápase a bral první tři hry, když hned dvakrát připravil Američana o servis. Jednou sice zaváhal i šestadvacetiletý Šátral, jenže Eubanks se v prvním setu na podání trápil a neuhrál si jej ani jednou. Šátral tak dotáhl prní set k výhře 6:1.

Druhý set už nabídl mnohem vyrovnanější průběh a o jeho osudu rozhodl jediný brejk v šesté hře, kdy se Šátral se ztrátou jediného fiftýnu dostal přes podání soupeře. Výhodu brejku následně udržel až do koncovky a čistou hrou celý zápas uzavřel. V dalším kole čeká na Šátrala Australan Matthew Barton, 194. hráč žebříčku.

Barboře Štefkové se odplata za finále wimbledonské kvalifikace nepodařila. S Lucemburčankou Mandy Minellaovou totiž padla podruhé v řadě, tentokrát hned úvod bojů o postup do hlavní soutěže a po prohře 5:7 a 3:6 se s New Yorkem loučí. Češka přitom vstoupila do zápasu skvěle a rychle vedla 3:0. Získaný náskok však neudržela a po ztrátě podání v jednácté hře nakonec první sadu prohrála.

Začátek druhého setu české tenistce nevyšel. V první hře ztratila servis a i když následně oplácela stejnou mincí, tak hned vzápětí ji Minellaová připravila o podání znovu. Štefkové se sice podařilo v šesté hře brejkem srovnat na 3:3, jenže další dvě ztráty servisu do konce setu znamenaly konec nadějí mladé Češky.

Tamara Korpatschová sice v poslední době ovládla tři turnaje ITF v řadě, na Kristýnu Plíškovou to ale na úvod kvlifikace US Open nestačila. Česká tenistka zvítězila ve dvou setech, 6:2 a 6:4, a je o krok blíž účasti v hlavní soutěži grandslamu.

Plíšková se hned od začátku zápasu do své soupeřky zakousla a hned v úvodní hře si vypracovala brejkbol. Ten sice neproměnila, dlouho ji to ale mrzet nemuselo. Servis Korpatschové se jí totiž podařilo prolomin hned vzápětí a důležitý brejk ještě zdvojnásobila v sedmé hře. Při svém poání pak při skóre 6:2 úvodní set uzavřela. 

Jako na houpačce, tak si musely připadat obě tenistky ve druhé sadě. Plíšková po dobrém úvodu a dvou brejcích získala vedení 4:1 a směřovala k rychlému konci zápasu. Korpatschová se však nevzdala oplácela stejným způsobem a za stavu 4:4 se tak hrálo znovu. Češku však ztráta dvou brejků nerozhodila a hned po vyrovnání si došla pro třetí, a jak se záhy ukázalo, rozhodující brejk. V dalším zápase kvalifikace se Plíšková utká se Sbrkou Krunićovou, 153. hráčkou žebříčku.

Největší bitva byla k vidění v zápase mezi Karolínou Muchovou a Amandine Hesseovou, třísetové zápolení ale bohužel nenabídla šťastný konec pro českou tenistku, která padla po výsledku 7:5 (5), 3:6 a 5:7.

 

Čeští tenisté v 1. kole kvalifikace US Open

JAN ŠÁTRAL (227.) – Christopher Eubanks (USA, 961.)  6:1, 6:3

BARBORA ŠTEFKOVÁ (170.) – Mandy Minellaová (LUX, 110.)  5:7, 3:6

KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (122.) – Tamara Korpatschová (GER, 167.)   6:2, 6:4

KAROLÍNA MUCHOVÁ (227.) – Amandine Hesseová (FRA, 169.)   7:5 (5), 3:6, 5:7