Prosperita Open: Macháč se loučí s Ostravou ve čtvrtfinále, končí také Veselý

- Jan Vojkůvka

Challenger v Ostravě má za sebou páteční čtvrtfinálové zápasy ve dvouhře. V těch se poprvé v kariéře představil i Tomáš Macháč, který ve čtvrtek zaskočil favorizovaného Belgičana De Greefa a vybojoval premiérový postup do nejlepší osmičky. V utkání o postup do semifinále však další senzaci nepřidal a prohrál ve dvou setech s Kanaďanem Diezem. S turnajem se loučí také turnajová dvojka Jiří Veselý, který v duelu s Italem Sinnerem nepotvrdil roli favorita a končí před branami semifinále. Na turnaji končí také Jan Šátral s Markem Gengelem, kteří prohráli v semifinále čtyřhry.

Veselý dohrál ve čtvrtfinále
Jiří Veselý (91.) končí na Prosperita Open ve čtvrtfinále. Nasazený hráč číslo dva nestačil v pátečním čtvrtfinálovém duelu na Itala Jannika Sinnera (298.), kterému podlehl za hodinu a půl hry po setech 4:6 a 6:7(4). V turnaji dvouhry tak končí i druhý český tenista a semifinále bude bez účasti domácího hráče. Veselý tak nenaváže na šest let starý triumf z Prosperita Open.

Macháč další výhru nepřidal, v Ostravě prohrál ve čtvrtfinále
Letošní Prosperita Open v Ostravě skončila pro talentovaného Tomáše Macháče ve čtvrtfinále. Osmnáctiletý český tenista, který prožil nejlepší turnaj své doposud krátké kariéry, prohrál v utkání s Kanaďanem Stevenem Diezem (284.) 4:6, 1:6.

Na začátku zápasu se sice Macháčovi podařilo po ztrátě podání předvést okamžitý rebrejk, ale hned ve třetí hře servis znovu prohrál a zvrátit výsledek prvního setu se mu nepodařilo. Na začátku druhé sady začalo pršet a zápas musel být na necelou hodinu přerušen.

Po návratu na kurt se Macháč už nedokázal s herním stylem favorita popasovat, přišel třikrát o podání a s turnajem se musel rozloučit.

Gengel s Šátralem do finále neprošli
Poslední dva hrací dny challengeru Prosperita Open v Ostravě budou bez české účasti. Po vypadnutí Veselého a Macháče v singlu končí také Marek Gengel s Janem Šátralem, kteří nepostoupili do finále čtyřhry. Český pár nestačil v pátečním semifinálovém duelu na nizozemskou dvojici De Bakker, Griekspoor, když prohrál za pouhých 50 minut po setech 4:6, 2:6.

Semifinále dvouhry
TOMÁŠ MACHÁČ (-) – Steven Diez (CAN, 284.) 4:6, 1:6
Kamil Majchrzak (POL, 129.) – Dennis Novak (AUT, 120.) 6:4, 6:0
Lloyd George Harris (RSA, 94.) – Stefano Travaglia (ITA, 128.) 6:1, 7:5
Jannik Sinner (ITA, 298.) – JIŘÍ VESELÝ (91.) 6:4, 7:6(4)
Semifinále čtyřhry
De Bakker, Griekspoor (oba NED) – GENGEL/ŠÁTRAL 6:4, 6:2
15:30 Heller, Puodziunas (GER/AUS) – Margaroli, Polášek (SUI/SVK)

Prosperita Open den po dni:

2.5.
Prosperita Open: Macháč odvracel mečboly, slaví premiérové čtvrtfinále. Postupuje i Veselý

1.5.
Prosperita Open: Veselý začal drtivou výhrou, dařilo se také Macháčovi s Lehečkou

30.4.
Prosperita Open: Šátral zvládl třísetovou bitvu a jde na turnajovou jedničku, české derby pro Macháče

29.4.
Prosperita Open: V bitvě mladíků pokořil Lehečka Svrčinu, postupuje i Šátral