Češi na žebříčcích ATP/WTA: Karolína Plíšková novou českou jedničkou

- Petr Šístek

Uplynulý týden byl velmi úspěšný zejména z pohledu českých tenistek. A to i navzdory tomu, že Petra Kvitová se po náročném olympijském turnaji rozhodla podnik v Cincinnati vynechat a Lucie Šafářová se s turnajem rozloučila již v úvodním kole. Karolína Plíšková totiž dokázala z pozice patnácté nasazené hráčky využít odhlášení Sereny Williamsové a dokráčela si pro nejcennější triumf ve své kariéře.

Díky titulu z Cincinnati se Plíšková posunula o šest míst vzhůru na 11. pozici a v případě prolomení grandslamové smůly na US Open by se měla vrátit do elitní desítky. Zároveň se rodačka z Loun v žebříčku Race propracovala na 9. příčku a vrátila se tak do boje o svou premiérovou účast na Turnaji mistryň v Singapuru. Jako bonus si nyní může premiérově užívat pozici české žebříčkové jedničky.

Petra Kvitová v důsledku své absence v Cincinnati klesla i jedno místo na 15. místo, avšak nyní ji čeká těžký úkol v podobě obhajoby titulu v oblíbeném New Havenu, kde zvítězila již třikrát od roku 2012. Po všech stránkách životní sezonu prožívá Barbora Strýcová. Ta povzbuzena olympijskou medailí v Cincinnati postoupila do 3. kola, v němž srdnatě vzdorovala pozdější finalistce Angelique Kerberové. Získané body ji posunuly na nové kariérní maximum, 19. místo, a navíc ještě spolu s novou partnerkou, aktuálně i světovou deblovou jedničkou Saniou Mirzaovou, ovládly turnaj čtyřhry!

Na výraznější úspěch na větších turnajích WTA v této sezoně stále čeká Lucie Šafářová. Ta i v Cincinnati odehrála v úvodním kole vyrovnaný zápas, ale tentokrát byla nad její síly Andrea Petkovicová. Sympatická rodačka z Brna tak klesla v žebříčku o sedm míst na 35. pozici a bude tak muset čekat, zda se z US Open odhlásí alespoň další dvě výše postavené tenistky, aby patřila mezi nasazené. Dosavadní nepříliš povedené výsledky v letošní sezoně dokumentuje i fakt, že v žebříčku Race je Šafářová až pátou nejvýše postavenou tenistkou, více bodů zatím totiž získala i Kateřina Siniaková. Ta se ovšem od svého premiérového finále v Bastadu na kurtech nepředstavila a aktuálně jí patří 73. pozice.

Tomáš Berdych neprožívá lehké období. V Cincinnati byl po nečekaném konci Nadala a Wawrinky nejvýše postaveným hráčem ve své polovině pavouka, této pozice ovšem nedokázal využít a po tuhé bitvě s pozdějším překvapivým šampionem Marinem Čiličem se s turnajem rozloučil již v osmifinále. Do žebříčku tak získal 90 bodů a zůstal na osmé pozici, avšak poté své fanoušky zarmoutil zprávou, že poprvé po 13 letech bude chybět na grandslamovém turnaji. Na US Open jej totiž nepustí akutní zánět slepého střeva a tato absence českému tenistovi výrazně komplikuje boj o sedmou účast na Turnaji mistrů v řadě. V žebříčku Race mu totiž aktuálně patří 9. pozice a je otázkou, jakou ztrátu na postupové osmé místo bude muset stahovat po svém návratu na kurty.

Naopak po zdravotních problémech se na kurty již vrátil Jiří Veselý. Ten na Masters v Cincinnati dokázal projít dvoukolovou kvalifikací, avšak v úvodním kole nestačil na Španěla Granollerse. I přesto se ale v žebříčku posunul o dvě místa na 48. příčku. Ještě před obhajobou třetího kola US Open jej čeká turnaj ve Winston-Salemu, kde ale již ve druhém kole může narazit na obhájce titulu Kevina Andersona. Ve Winston-Salemu se představí i zdejší šampion z roku 2014, Lukáš Rosol. Ten se zde pokusí protrhnout sérii nepovedených výsledků, když vyhrál pouze tři z posledních desíti utkání a minulý týden uhrál jedno kolo kvalifikace, což jej posunulo na aktuální 82. místo žebříčku.

Adam Pavlásek ani Radek Štěpánek se v uplynulém týdnu nepředstavili a v žebříčku okupují sousední 113. a 114. pozici. Zatímco Štěpánek je již v New Yorku a pilně se připravuje na kvalifikaci US Open, Pavlásek by se měl představit až za dva týdny na antukovém challengeru v Janově. Jan Mertl v Cordenons měl hrát původně kvalifikaci, ale nakonec se jakožto náhradník dostal přímo do hlavní soutěže a zahrál si první čtvrtfinále challengeru od loňského října. Díky tomu se posunul na 266. pozici.

Díky úspěchům na turnajích kategorie futures si svá kariérní žebříčková maxima vylepšilo nemálo českých tenistů. Mezi ně patří Petr Michnev (471.), Marek Jaloviec (527.), Dominik Kellovský (576.) či Vít Kopřiva (807.). Poslední jmenovaný si navíc své postavení za týden opět výrazně vylepší, neboť si v uplynulém týdnu zahrál finále v Bratislavě a body z turnajů kategorie futures se započítávají s týdenním zpožděním. Stejně tak se tedy může těšit na výrazné vylepšení svého maxima Václav Šafránek, který bratislavský podnik ovládl a posune se k 280. místu.