Naposled. Snažila jsem se být statečná, řekla Šafářová po dramatické rozlučce

- Jakub Slunečko

Rozlučka s českým fanoušky vyšla Lucii Šafářové na jedna minus. Jedna za plné tribuny, pěkné počasí a potlesk ve stoje při odchodu z kurtu na J&T Banka Prague Open. Minus za porážku v prvním kole čtyřhry, která byla o pár míčcích v supertiebreaku. „Je mi to líto, ale i tak jsem si to užila,“ řekla Šafářová, kterou ještě v sobotu čeká oficiální rozlučka se vší parádou.

Poslední kariérní zápas Lucie Šafářová na domácí půdě začal už v úterý pozdě večer. Kvůli tmě byl přerušen a Šafářová se svou parťačkou Barborou Štefkovou tak musely dohrávat až ve středu po poledni. Atmosféra ale byla úžasná a „Šafi“ si tak mohla užít rozlučku naplno.

I když z toho nakonec byla porážka 4:6, 6:4 a 11:13 v supertiebreaku, loučící se hvězda nesmutnila.

„Byl to vyrovnaný zápas o pár míčích na konci. Daly jsme do toho maximum,“ nevěšela hlavu. Proč by taky, v kariéře toho Šafářová dokázala až až.

Navíc ji v dějišti J&T Banka Prague Open ještě čeká oficiální rozlučka v sobotu a poslední turnaj by pak měla odehrát na Roland Garros.

Nezkazily vám soupeřky rozlučku?
Je mi líto, že jsme vypadly v prvním kole, ale i tak jsme si to užily. Krásná atmosféra, plné tribuny. Jsem ráda, že mi loučení takhle hezky vychází. Fed Cup byl úžasný, na minulém turnaji ve Stuttgartu jsme si to taky užily a stejně tak tady v Praze. Ještě mě čeká sobota a Roland Garros s Bethanií (Mattekovou-Sandsovou, pozn.).

Původně jste měla v Praze hrát i singl, proč jste se nakonec odhlásila a divokou kartu přenechala Karolíně Muchové?
Na jednu stranu mě lákalo hrát singla. Na druhou stranu jsem při fedcupových trénincích cítila, že fyzicky nejsem na sto procentech. Ani z mé hry jsem nebyla spokojená. Kája Muchová hrála výborně na Fed Cupu a brát mladé naději volnou kartu, jenom abych já se postavila na kurt, to není správné. Užila jsem si to tady i ve čtyřhře. (úsměv)

Honilo se vám během zápasu hlavou, že brzy může být konec a už si nikdy před českými diváky nezahrajete?
Občas mi to hlavou proletělo, ale snažila jsem se být v zápase. Přišlo to až po posledním míči. Bylo to emotivní, ale byla jsem s tím smířená a připravená na to. Jsem ráda, že to bylo dnes v takové atmosféře. Snažila jsem se to vzít statečně.

Kde ještě do konce kariéry budete hrát?
Pokud se nestane něco zdravotně, tak bych chtěla hrát s Bethanií v Paříži čtyřhru. Bethanie se po zranění vrací a trénuje, snad nám to dopadne. Co se týče volné karty do singlu na Roland Garros, tak je ještě čas, ale zatím se necítím úplně na to, abych se tak rychle vrátila do potřebné formy.

Jaké budete mít v Paříži ve čtyřhře cíle?
Chtěly bychom jít s Bethanií co nejdál, dvakrát jsme tam vyhrály titul. Budu se snažit podat maximum, aby se to povedlo.