J&T Banka Prague Open: Siniaková i Strýcová jsou v osmifinále! Postup slaví Muchová

- Jan Havlovic

Tři české tenistky si zajistily na J&T Banka Prague Open postup do osmifinále! Po dvousetových výhrách Kateřiny Siniakové a Barbory Strýcové uspěla také Karolína Muchová, která otočila bitvu s polskou kvalifikantkou Igou Swiatekovou. Cesta turnajem naopak končí pro Marii Bouzkovou, která z pozice lucky losera nestačila v prvním kole na Němku Lottnerovou. Loňské čtvrtfinále neobhájí ani Kristýna Plíšková. Vstup do turnaje naopak zvládly obhájkyně deblového titulu Květa Peschkeová s Nicole Melicharovou, loučící se Lucii Šafářovou čeká ve středu dohrávka.

Allertová se do hlavní soutěže neprobojovala
Denisa Allertová (340.) se do hlavní soutěže turnaje J&T Banka Prague Open nepodívá. Šestadvacetiletá tenistka nestačila v úterním finálovém kole kvalifikace na favorizovanou Švýcarku Jil Belen Teichmannovou (146.), které podlehla za hodinu a půl hry po setech 4:6, 2:6.

Allertová dokázala v prvním setu hned dvakrát dohnat ztrátu brejku, avšak v dramatickém závěru první sadu ztratila, ačkoliv odvrátila hned tři setboly. Teichmannová poté prolomila ve druhém setu hned dvakrát servis české soupeřky a při premiérové účasti na turnaji v Praze se probojovala do hlavní soutěže.

„Já myslím, že zápas mohu zhodnotit kladně. Byl to dobrý zápas. Bohužel, soupeřka byla dnes lepší a bylo těžké s ní hrát. Měla i dobrý pohyb, takže bylo velice těžké zakončit výměnu. Bojovala jsem do posledního balónu, ale tentokrát to nevyšlo,“ okomentovala Allertová úterní duel finálového kola kvalifikace proti švýcarské soupeřce.

Bouzková neuspěla ve finále kvalifikace
Do hlavní soutěže J&T Banka Prague Open se nepodívá ani Marie Bouzková (116.). Dvacetiletá česká tenistka nestačila v úterním dopoledním utkání na Rakušanku Barbaru Haasovou (203.), které podlehla po bezmála dvou hodinách po setech 6:7(6) a 1:6.

O osudu utkání rozhodl divoký první set, během kterého diváci viděli hned osm ztracených podání. Rozhodovalo se až v tiebreaku, který lépe zvládla rakouská tenistka. Haasová poté převzala ve druhé sadě otěže zápasu a došla si pro postup do hlavní soutěže.

„Byl to moc těžký zápas, hrály se dlouhé výměny od začátku od konce. V prvním setu mi chybělo pár míčků, takže jsem trošku smutná. Vydala jsem v něm hodně sil a energie, ale bojovala jsem i v tom druhém. Barbara začala hrát lépe a lépe, takže už to bylo těžké," hodnotila duel Bouzková, která se nakonec dostala do hlavní soutěže jako lucky loser a v prvním kole narazí na další kvalifikantku – Němku Lottnerovou. 

Siniaková ztratila jen dva gemy
Kateřina Siniaková (44.) postupuje do druhého kola na J&T Banka Prague Open! Turnajová šestka si v úterním zápase vedla výborně, když Slovinku Dalilu Jakupovicovou (102.) smetla za 66 minut po setech 6:0, 6:2. Siniaková tak vykročila úspěšně za obhajobou loňského čtvrtfinále a dala zapomenout na špatné výkony z úvodu sezony. Pro českou reprezentantku je to třetí výhra v hlavní soutěži turnaje WTA v tomto roce.

„Každý vyhraný zápas je pro mě v této sezoně hodně důležitý. Je samozřejmě skvělé, že jsem v domácím prostředí dokázala zvítězit. Nějaké výhry by mi konečně mohly pomoci, ale samozřejmě je to jen jeden zápas. Doufám, že jich bude jen víc. Sezona zatím není úplně růžová. Moc se mi ty výsledky zatím nezamlouvají. Doufám, že konečně přijdou dvě výhry za sebou,“ přeje si dvaadvacetiletá tenistka.

Do druhého kola míří také Strýcová
Barbora Strýcová (39.) zvládla vstup do J&T Banka Prague Open! Třiatřicetiletá tenistka, která o uplynulém víkendu došla v Istanbulu do semifinále, si v úvodním zápase na turnaji v Praze poradila s předloňskou vítězkou Němkou Monou Barthelovou (88.), kterou porazila za hodinu a půl hry po setech 6:4, 6:2.

První sadu rozhodl jediný brejk, který získala ve třetí hře Strýcová. Ve druhém setu dokázala bývalá česká fedcupová reprezentantka prolomit servis Barthelové hned třikrát a došla si pro postup do druhého kola, ve kterém vyzve Američanku Pegulaovou.

„První myšlenka samozřejmě byla na to, že jsem s ní tady před dvěma lety prohrála a že to byl takový divný zápas. Jsem ráda, jak jsem to dneska odehrála. Cítila jsem dobře pohybově. Držela jsem svého plánu. Vydržela jsem to až do konce zápasu, což je dobré,“ pochvalovala si třiatřicetiletá česká tenistka.

Voráčová dohrála v Praze v prvním kole
Renata Voráčová nepotvrdila na J&T Banka Prague Open kvalitní formu z úvodu sezonu a teprve potřetí v tomto roce skončila na turnaji již po prvním zápase. Zkušená česká deblistka společně se Švédskou Listerovou nestačily v úterním duelu na brazilskou dvojici Haddadová Maiaová, Stefaniová, když prohrály za 75 minut po setech 1:6, 5:7.

Bouzková nestačila na Lottnerovou
Marie Bouzková (116.) dva zápasy v jeden den nezvládla. Dvacetiletá tenistka, která se do hlavní soutěže na J&T Banka Prague Open dostala jako lucky loser, nestačila v odpoledním duelu na úspěšnou kvalifikantku Němku Antonii Lottnerovou (157.), které podlehla po setech 1:6, 4:6.

Náročný program české tenistky ještě pokračuje, neboť by se měla představit v zápase čtyřhry po boku Nizozemky Wacannové.

Muchová urvala postup
Karolína Muchová (106.) je třetí českou tenistkou, která na J&T Banka Prague Open postupuje do druhého kola! Tenistka startující na divokou kartu udolala v odpoledním duelu Polku Igu Swiatekovou (95.), úspěšnou kvalifikantku a finalistku nedávného turnaje v Luganu, kterou porazila za dvě a půl hodiny po setech 4:6, 6:1, 6:4.

Česká fedcupová reprezentantka nezvládla závěr první sady, když v desáté hře přišla o podání a darovala Polce první set. Poté už ale Muchová převzala otěže zápasu a po výborně zvládnutém druhém setu si vynutila rozhodující sadu. V té se Muchové podařilo si vypracovat za stavu 5:4 mečbol, a ten při podání Swiatekové také využila. Dvaadvacetiletou českou tenistku čeká v dalším kole Američanka Jennifer Bradyová.

„Určitě mi pomohla podpora diváků. Na kurtu jsem se celou dobu trápila sama se sebou a jsem ráda, že jsem zvládla koncovku. Bylo to na hraně, ale šla jsem si proto odvážněji než ona. Soupeřka měla hodně nahraných zápasů a ze začátku mě k ničemu moc nepustila. Z kvalifikace byla rozehranější, ale ke konci i unavenější, což mi asi pomohlo,“ pochvalovala si Muchová po vůbec prvním zápase na J&T Banka Prague Open v kariéře. 

Smitková s Allertovou jsou ve čtvrtfinále
Denisa Allertová s Terezou Smitkovou se probojovaly na J&T Banka Prague Open při společné premiéře do čtvrtfinále čtyřhry. Česká dvojice si v zápase prvního kola poradila s americko-mexickým párem Krawczyková, Olmosová, který porazila za hodinu a půl hry po setech 6:4 a 7:6(9). Duel se mohl rozhodovat v supertiebreaku, avšak Smitková s Allertovou v tiebreaku druhého setu odvrátily dva setboly a na třetí mečbol utkání ukočnily.

Plíšková končí v prvním kole
Kristýna Plíšková (85.) neobhájí na turnaji J&T Banka Prague Open loňské čtvrtfinále. Sedmadvacetiletá tenistka nestačila v úterním zápase prvního kola na Rusku Natalii Vichljancevovou (113.), ktreré podlehla za 76 minut boje po setech 3:6, 4:6. Kristýna Plíšková tak nenavázala na kvalitní výkony ze švýcarského Lugana, kde došla až do semifinále.

Obhájkyně titulu postupují do čtvrtfinále
Květa Peschkeová s Nicole Melicharovou mají za sebou úspěšný vstup do turnaje J&T Banka Prague Open. Nasazené jedničky si poradily se švýcarsko-srbským párem Knollová, Kruničová, když zvítězily po setech 4:6, 6:3 a 10:5. Obhájkyně loňského titulu si zajistily místo ve čtvrtfinále, ve kterém vyzvou brazilský pár Haddadová Maiaová, Stefaniová.

Bouzková končí i ve čtyřhře
Marie Bouzková má za sebou náročný úterní program, během kterého absolvovala tři zápasy. Dvacetiletá česká tenistka končí na J&T Banka Prague Open jak ve dvouhře, tak i ve čtyřhře. Bouzková společně s Nizozemkou Wacannovou nestačily na nasazené dvojky Aojamaovou a Spearsovou, kterým podlehly za 54 minut hry po setech 2:6, 1:6.

Finále kvalifikace
MARIE BOUZKOVÁ (116.) – Barbara Haasová (AUT, 203.) 6:7(6), 1:6
Jasmine Paoliniová (ITA, 175.) – Antonia Lottnerová (GER, 157.) 4:6, 4:6
Iga Swiateková (POL, 95.) – Tamara Korpatschová (GER, 151.) 6:3, 3:6, 6:3
Jil Belen Teichmannová (SUI, 146.) – DENISA ALLERTOVÁ (340.) 6:4, 6:2

1. kolo dvouhry
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 103.) – Viktoria Kužmová (SVK, 45.) [7] 6:3, 6:3
Margarita Gasparjanová (RUS, 65.) – Čchiang Wang (CHN, 16.) [3] 3:6, 6:3, 2:6
Dalila Jakupovičová (SLO, 102.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (44.) [6] 0:6, 2:6
Jessica Pegulaová (USA, 78.) – Andrea Petkovicová (GER, 66.) 6:4, 6:7(7), 6:3
Stefanie Vögeleová (SUI, 107.) – Jana Čepelová (SVK, 232.) [WC] 1:6, 2:6
Danielle Rose Collinsová (USA, 32.) [5] – Jennifer Bradyová (USA, 83.) 7:5, 3:6, 0:6
Anastasia Potapovová (RUS, 74.) – Anastasija Sevastovová (LAT, 13.) [2] 2:6, 6:3, 6:2
BARBORA STRÝCOVÁ (39.) [9] – Mona Barthelová (GER, 88.) 6:4, 6:2
Mandy Minellaová (LUX, 100.) – Jasmine Paoliniová (ITA, 175.) 6:3, 6:1
Aleksandra Kruničová (SRB, 63.) – Tamara Korpatschová (GER, 151.) [LL] 3:6, 2:6
Mihaela Buzarnescuová (ROU, 29.) [4] – Světlana Kuzněcovová (RUS, 109.) [WC] 4:6, 2:6
MARIE BOUZKOVÁ (116.) [LL] – Antonia Lottnerová (GER, 157.) 1:6, 4:6
KAROLÍNA MUCHOVÁ (106.) [WC] – Iga Swiateková (POL, 95.) [Q] 4:6, 6:1, 6:4
Jekatěrina Alexandrovová (RUS, 57.) – Jil Belen Teichamannová (SUI, 146.) [Q] 3:6, 4:6
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (85.) – Natalija Vichljancevová (RUS, 113.) 3:6, 4:6
Bernarda Peraová (USA, 105.) – Barbara Haasová (AUT, 203.) [Q] 6:4, 6:2

1. kolo čtyřhry
Listerová (SWE), VORÁČOVÁ – Haddadová Maiaová, Stefaniová (obě BRA) 1:6, 5:7
Krawczyková (USA), Olmosová (MEX) [4] – ALLERTOVÁ, SMITKOVÁ [WC] 4:6, 6:7(9)
Melicharová (USA), PESCHKEOVÁ [1] – Knollová (SUI), Kruničová (SRB) 4:6, 6:3, 10:5
Honová, Teichmannová (AUS/SUI) – Jakupovičová, Kaniaová (SLO/POL) – odloženo na 1.5.
BOUZKOVÁ, Wacannová (NED) [WC] – Aojamaová (JPN), Spearsová (USA) [2] 2:6, 1:6
Kalinská (RUS), V. Kužmová (SVK) – Rosolská, Swiateková (obě POL) – odloženo na 1.5.
Katová, Sandersová (JPN/AUS) – STRÝCOVÁ, VONDROUŠOVÁ [3] – zrušeno*
Katová, Sandersová (JPN/AUS) – Fominová, Gorgodzeová (RUS/GRU) 6:3, 3:6, 10:6
ŠAFÁŘOVÁ, ŠTEFKOVÁ – Ninomijaová, Sizikovová (JPN/RUS) 4:6, 3:3* – odloženo na 1.5.

*Markéta Vondroušová odstoupila z turnaje kvůli žaludečním problémům.

Turnaj v Praze den po dni

29.4.
J&T Banka Prague Open: Pondělní program se kvůli dešti odložil. Úterý bude nabité, připustila Černošková 

28.4.
J&T Banka Prague Open: Allertová a Bouzková postoupily do finále kvalifikace

27.4.
J&T Banka Prague Open: Přes první kvalifikační kolo se dostaly tři Češky, Smitková zvládla české derby