Na oslavu bylo víno, smála se šampionka Kvitová. Nové Porsche bude vybírat

- Jan Vojkůvka

Petra Kvitová přijela v pondělí do areálu pražské Sparty, aby se zúčastnila autogramiády na turnaji J&T Banka Prague Open. S sebou si přivezla i čerstvou trofej ze Stuttgartu, kde přetavila své čtvrté letošní finále v druhý titul, když ve finále zdolala Estonku Anett Kontaveitovou 6:3, 7:6(2). Po triumfu se Kvitová navíc vrátila na druhé místo světa.

Domů přijela až v půl jedné ráno. Unavená, ale šťastná. A především spokojená. „Zvládla jsem to dobře, řídila jsem sama,“ pronesla česká jednička.

Po triumfu na německé antuce nezískala Kvitová jen další trofej do sbírky, ale také zbrusu nové Porsche. To se tradičně ve Stuttgartu uděluje každé šampionce. „Nové Porsche ještě zůstalo ve Stuttgartu, ještě si můžu navolit, jaké přesně chci. Uvidím, ještě, jaké si vyberu a co s ním udělám,“ přemítala nad otázkou Tenisového světa Kvitová.

Na příliš velké oslavy nebyl čas. Nejen, že se vracela domů hodně pozdě, ale pocity z individuálního vítězství nejdou srovnat například s fedcupovým úspěchem. „Největší oslavy jsou vždycky po Fed Cupu. Ale po turnajích jsem vždycky spíš unavená,“ přiznala.

Přesto si udělala menší, a o to zaslouženější, radost. „Jakmile jsem přijela domů, dala jsem si skleničku vína, takže jsem si to oslavila tak hezky sama,“ zasmála se.

Vyrovnání legend
Titul ve Stuttgartu byl v pořadí už 27. triumfem Kvitové v kariéře. Dál tak stoupá historickou tabulkou nejlepších českých tenistek. „V Česku máme spoustu legend. Je fajn, že jsem v počtu titulů vyrovnala Hanu Mandlíkovou. Jsem za to vděčná,“ usmívala se na tiskové konferenci.

V této sezoně je prozatím nejlepší hráčkou ze všech. A to nejen kvůli tomu, že jako jediná získala už dva tituly. Zároveň vede průběžné pořadí žebříčku WTA Race, který počítá výsledky jen od začátku sezony. A mohlo přitom být ještě lépe.

„Předcházející dvě finále mě hodně mrzela, hlavně Melbourne. Na druhou stranu jsou to pořád jen čísla a jsem ráda, že jsem další finále urvala,“ připomněla svou porážku z finále Australian Open, kde podlehla Naomi Ósakaové 6:7(2), 7:5, 4:6. Porážku schytala také v souboji o titul v Dubaji.

Druhá na světě už jsem byla
Samotné finále ve Stuttgartu zvládla ve dvou setech. Bylo to vůbec poprvé od února 2018, kdy nemusela ve finále do třetí sady. V Petrohradu před více než rokem zdolala Kristinu Mladenovicovou 6:1, 6:2 a od té doby odehrála 7 finálových zápasů na tři sety. Z toho pět vítězných.

Po dlouhé době jsem hrála finále ve dvou setech,“ smála se Kvitová, jež musela zvládnout ve Stuttgartu i velkou překážku v podobě absence svých trenérů. „Jsem ráda, že jsem turnaj zvládla bez trenérů. Hlavně zápas se Sevastovovou. Tam jsem hrála strašně, ale zůstala jsem pozitivní a dokázala to zlomit.“

Po vítězství se posunula na druhé místo světa. Na vedoucí Japonku Naomi Ósakaovou ztrácí Kvitová v žebříčku WTA pouhých 136 bodů. Pořadí ovšem příliš neřeší. „Světová dvojka pro mě nic neznamená, druhá už jsem byla. Ať už to potom dopadne jakkoliv, tak já už mám v kariéře své hotové. Neřeším to,“ podotkla Kvitová.

Tu nyní čeká obhajoba titulu v Madridu. „Na obhajobu do Madridu se teď moc netěším, když jsem doma,“ smála se. „Bude to tlak, ale vyhrála jsem tam dvakrát, takže vím, že mi to tam jde. Odjíždím tam ve středu,“ dodala Kvitová.