Plíšková v Praze hrát nebude. V ohrožení jsou i další turnaje

- Jan Vojkůvka

Světová pětka Karolína Plíšková na pražském turnaji WTA nakonec nebude plnit roli nasazené jedničky. Z turnaje se kvůli blíže nespecifikovaným zdravotním problémům odhlásila. „Celý měsíc mám bolesti a nemůžu trénovat,“ poodhalila Plíšková, jež sice nastoupila na turnaji ve Stuttgartu, ale vypadla hned ve svém prvním utkání.

Zdravotní trable sužují Plíškovou už od únorového Fed Cupu v Ostravě. Po finále v Miami navíc neabsolvovala ani jeden plnohodnotný trénink. V německém Stuttgartu sice nastoupila s úmyslem obhajovat titul, ale přes bolesti se nakonec přenést nedokázala a s Victorií Azarenkovou ve druhém kole prohrála.

„Když se Kája rozhodla hrát ve Stuttgartu, byla jsem překvapena, ale ještě více mě ohromilo, když jsem sledovala její zápas. Byla jsem opravdu pyšná, když jsem jí viděla na kurtu,“ neskrývala údiv její trenérka Conchita Martinezová. „Zdravotní problémy má už od Fed Cupu v Ostravě a od turnaje v Miami se to neustále zhoršuje,“ podotkla Španělka.

„Celý měsíc mám bolesti a nemůžu trénovat. Ještě v úterý jsem byla rozhodnutá se z turnaje ve Stuttgartu odhlásit, ale nakonec jsem zkusila hrát. Popravdě, ten výkon jsem čekala daleko horší,“ uvedla česká tenistka, jež se rozhodla doléčit své zranění a v Praze nenastoupit.

Na turnaji J&T Banka Prague Open měla být jednou z hlavních hvězd. Roli nasazené jedničky však plnit nebude. „Hrozně jsem se na turnaj a fanoušky v Praze těšila, dělala jsem všechno možné, abych se dala dohromady, ale lékaři řekli rezolutně ne,” vysvětluje Karolína, která přitom vůbec netuší, kdy se dokáže na kurty vrátit.

V ohrožení jsou tak i velké turnaje v Madridu a Římě. „Hlavním cílem je být na Roland Garros v dobré formě a pohodě. Doufejme, že po dalších testech se budeme moci zase vrátit k tréninku. Na prvním místě je ale Kájino zdraví,“ podotkla Conchita Martinezová.

Česká tenistka je, podle slov jejího manažera Michala Hrdličky, v péči profesora Koláře a dalších specialistů. Co ji ovšem trápí, to nechce prozatím veřejně sdělovat. „Kája si nepřeje do detailu konkretizovat své zdravotní problémy, ale považuje za fér informovat všechny, kdo ji drží palce, o problémech, se kterými se teď pere,“ řekl Hrdlička, který zároveň poděkoval lékařům za jejich odvedenou práci a péči.

„Měli jsme informaci od profesora Koláře, že stav Karolíny je špatný. Krevní výsledky jsou špatné. Má nějaký virus, který jí koluje v těle a zatím nikdo ho nedokáže odstranit,“ podotkla ke stavu české tenistky ředitelka J&T Banka Prague Open Petra Černošková. „Teprve ve čtvrtek budou výsledky dalších testů. Snad bude co nejdřív v pořádku.“