Češi v akci: Kvitová úspěšně zahájila obhajobu, postup vydřeli i Rosol s Veselým

- Petr Šístek

Bronzová medailistka ve dvouhře z olympijských her v Rio de Janeiru se po týdnu volna představila ve svém oblíbeném New Havenu, kde od roku 2012 získala již tři turnajové vavříny. Turnaj postihla po rozehrání hlavní soutěže málo vídaná vlna odhlášek, v důsledku které Kvitová zůstala jedinou Češkou ve dvouhře a jakožto původně šestá nasazená bude nyní třetí nejvýše postavenou tenistkou v pavouku.

První překážkou rodačky z Bílovce v cestě za dalším titulem byla domácí kvalifikantka Louisa Chiricová. Aktuálně 79. hráčka žebříčku WTA v náročné tříkolové kvalifikaci neztratila ani set, ale ve finálovém kole jí pomohla skreč Ukrajinky Tsurenkové. Pro Chiricovou šlo o protržení velmi neúspěšné série, kdy dokázala zaznamenat první turnajové výhry od French Open. Právě na antuce se americká tenistka letos prezentovala velmi dobrými výkony, když šokovala například postupem do semifinále turnaje v Madridu.

Američanka nabuzena úspěšnou kvalifikací sice hned v první hře zápasu po boji přišla o svůj servis, jenže zbytek úvodní sady patřil již jen a pouze jí. Od stavu 0:1 totiž Chiricová vyhrála šest her v řadě a Kvitovou za necelou půlhodinu smetla z kurtu po výsledku 6:1. 

Ani start druhé sady Kvitové příliš nevyšel a hned v úvodní hře musela čelit dalšímu brejkbolu soupeřky, ten se jí ale podařilo zneškodnit. Udržené podání zřejmě vlilo české tenistce potřebné sebevědomí, protože hned ve čtvrtém gemu získala servis Chiricové a totéž se jí podařilo zopakovat jen o rundu podání později. Za stavu 5:1 pak rodačka z Bílovce čistou hrou uzavřela druhý set při skóre 6:1 a především vyrovnala stav zápasu.

Rozhodující třetí sada se hned od svého startu vyvíjela lépe pro bronzovou medailistku z Ria. Kvitová sice nevyužila brejkbol hned v prvním gemu posledního seu, litovat toho ale přílši dlouho nemusela. Ve třetí hře totiž další možnost neprováhala a v pátém gemu brejkla Chiricovou znovu a to dokonce bez ztráty jediného fiftýnu. Američanka sice vzápětí oplácela takřka stejnou mincí, nicméně dvojnásobná wimbledonská šampiónka potřebný náskok udržela až do koncovky, kterou ještě urychlila dalším ziskem podání Chiricové, během kterého nadvakrát ukončila celý zápas. Po výsledku 1:6, 6:1 a 6:3 tak Kvitová postupuje do druhého kola, v němž se utká s Kanaďankou Bouchardovou.

„Prohra v prvním setu mě nijak zásadně neovlivnila, ačkoliv to bylo 1:6. Snažila jsem se držet servis a čekat na šance při podání soupeřky,“ uvedla Kvitová směrem k zápasu na pozápasové tiskové konferenci. Ve druhém kole aktuálně 15. hráčka žebříčku narazí na Kanaďanku Bouchardovou, se kterou si tak střihne reprízu wimbledonského finále z roku 2014. „Nebude to vůbec jednoduchý zápas, Eugenie se pomalu vrací do dobré formy. Bude se snažit hrát stejně agresivně jako já. Hraje výborný celodvorcový tenis, dobře servíruje a navíc se skvěle pohybuje na kurtu, v tom se hodně zlepšila. Myslím, že hlavně psychicky se v poslední době ohromně zvedla,“ dodala Kvitová na adresu své příští soupeřky. 

Naplno se rozbíhá i turnaj kategorie ATP 250 ve Winston-Salemu, kde se představili dva čeští zástupci. Lukáš Rosol na úvod poměřil síly s Victorem Estrellou-Burgosem z Dominikánské republiky. Český tenista je vítězem tohoto turnaje z roku 2014 a aktuálně na kurtech neprožívá příliš úspěšné období, když dokázal vyhrát pouze tři z posledních desíti zápasů a klesá žebříčkem, v němž mu momentálně patří 82. pozice. Jeho již šestatřicetiletý soupeř se nachází o dvě příčky níže a do prvního vzájemného utkání vstupoval v roli outsidera.

Úvodní sada premiérového vzájemného duelu se nesla ve vyrovnaném duchu. Oba hráči si, ač někdy s mírnými obtížemi, dokázali až do konce prvního setu držet svá podání. Jako první se mohl z náskoku radovat Rosol, jenže dva brejkboly v sedmé hře nevyužil, stejně jako následně Estrella, který pohrdl dokonce hned třemi možnostmi na zisk soupeřovat servisu. Rozhodla tak devátá hra, kdy si český tenista vypracoval další, v pořadí třetí brejkbol, jenž byl zároveň setbolem a po jeho proměnění se mohl radovat z vítězství v úvodní sadě po výsledku 6:4.

Estrella se ztracenou koncovkou prvního setu však nenechal rozhodit. Na svého soupeře vletěl a rychle získal obrovský a takřka nedostižitelný náskok 5:0! Rosol v šesté hře při vlastním podání odvrátil hrozbu "kanára", tenista z Dominikánské republiky ale hned poté v pohodě doservíral set ke zdárnému konci.

Za stavu 1:1 tak oba hráči nastoupili do třetí sady a kdo očekával vyrovnaný průběh, ten byl poněkud překvapen. Rosol si pomohl hned ve druhé hře, kdy se dostal k servisu svého soupeře a získaný náskok tří her mu dodal klid do dalšího vývoje setu. Rozhodující pak byl šestý gem, kdy si český hráč vypracoval šest brejkbolů a a tím posledním definitivně zlomil odpor svého soka a posléze utkání dovedl do vítězného konce při vlastním podání.

Na Rosola v dalším kole turnaje čeká Steve Johnson, 21. hráč světového žebříčku.

Jiřího Veselého čekal souboj s devatenáctiletým mladíkem Timem van Rijthovenem, který se do hlavní soutěže dostal jako šťastný poražený díky odhlášení Thanasiho Kokkinakise. Talentovaný Nizozemec v úvodním kole kvalifikace zvládl třísetovou bitvu s na divokou kartu startujícím Tunisanem Mansourim, avšak poté hladce ve dvou setech nestačil na druhého nasazeného Radu Albota. 

Český tenista sice vstupoval do zápasu v roli velkého favorita, tu však od začátku příliš nenaplňoval. V úvodním setu se druhý nejlepší tuzemský hráč současnosti  držel do čtvrté hry, kdy přišel o servis a pustil van Rijthovena do trháku. Veselý sice bojoval o to, aby získal ztracené podání zpět, jenže v sedmém gemu mu k tomu nepomohlo ani šest brejkbolů! Rijthoven si naopak mohl dovolit luxus pěti promarněných setbolů, aby tím šestým při svém podání úvodní set za výsledku 6:3 uzavřel.

Druhý set nabídl zcela jiný tenis. Oba hráči si na svém podání počínali takřka suverénně a svému sokovi jen málokdy nabídli více než jeden fiftýn. Jako zlomová se tak ukázala šestá hra, kdy Nizozemec při servisu neuhrál jediný balon a Veselý se čistou hrou dostal k rozhodujícímu brejku. Tuto výhodu se mu navíc podařilo udržet až do koncovky druhého dějství a po výsledku 6:3 srovnal stav zápasu.

Třetí sada opět nabídla vyrovnanou bitvu o každý gem a proto bylo velice důležité, že se český tenista hned v první hře dostal k podání svého soka. V následujícím gemu pak zisk brejku s lehkými obtížemi potvrdil a pomalu směřoval za výhrou v utkání. Ta se však nerodila lehce. Van Rijthoven totiž Veselého při jeho podání často zlobil, jenže jediný brejkbol v šesté hře nevyužil. Rodák z Příbrami si naopak v devátém gemu počínal lépe a úvodní mečbol přetavil v ukončení těžké, více než dvouhodinové bitvy.

Po výhře 3:6 a dvakrát 6:3 se tak Jiří Veselý raduje z postupu do druhého kola, ve kterém ho však čeká nasazená pětka turnaje, Jihoafričan Kevin Anderson.

ATP/WTA

Connecticut Open, Cincinnati (ženy, tvrdý povrch, 761 000 USD)

1. kolo dvouhry

PETRA KVITOVÁ (15.) - Louisa Chiricová (USA, 79.)  1:6, 6:1, 6:3

1. kolo čtyřhry

KVĚTA PESCHKE, Anna-Lena Groenefeldová (GER) - Alicja Rosolská (POL), Čcheng Liang (CHN)  6:2, 6:3

Winston-Salem Open (muži, tvrdý povrch, 720 940 USD, 1. kolo dvouhry)

LUKÁŠ ROSOL (82.) - Victor Estrella-Burgos (DOM, 84.)  6:4, 1:6, 6:1

JIŘÍ VESELÝ (48.) - Tim van Rijthoven (NED, 344.)   3:6, 6:3, 6:3

ITF/Futures

Talex Open Poznaň (muži, antuka, 10 000 USD, 3. kolo kvalifikace dvouhry)

ONDŘEJ KRSTEV (1077.) - Danil Tsebrenko (UKR, -) 3:6, 6:3, 6:4

MAREK GENGEL (1422.) - Nikolaj Solovjev (RUS, -) 6:1, 6:2

Talex Open Poznaň (muži, antuka, 10 000 USD, 1. kolo čtyřhry)

ONDŘEJ KRSTEV, MAREK GENGEL - Jose Pereira, João Pedro Sorgi (oba BRA) 2:6, 3:6

Egypt F21 Men´s Futures (muži, tvrdý povrch, 10 000 USD, 3. kolo kvalifikace)

TOMÁŠ FROMMEL (-) - Miguel Semedo (POR, 1919.)  2:6, 4:6

Überlingen Open (muži, GER F12, antuka, 10 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

DAVID ŠIMŮNEK (2085.) - Edoardo Sardella (ITA, -) 6:4, 6:4

I. Honvéd Ladies Open (ženy, antuka, 25 000 USD, 2. kolo kvalifikace)

VENDULA ŽOVINCOVÁ (592.) - Silva Njiričová (CRO, 478.) 6:1, 6:2

EVA RUTAROVÁ (1070.) - Estelle Cascinová (FRA, 541.) 7:6(7), 2:6 a 3:6

KELAG Ladies Open Poertschach (ženy, antuka, 10 000 USD, 3. kolo kvalifikace)

LUCIE PROCHÁZKOVÁ (-) - Tamara Teuflová (AUT, -) 6:4, 6:2

TEREZA ŠVECOVÁ (-) - Magdalena Stoilkovská (MKD, 1254.) 6:3, 6:2

HANA PEKTOROVÁ (-) - Silvia Saccaniová (ITA, -) 6:7, 3:6

PUNCEC OPEN CAKOVEC (ženy, antuka, 10 000 USD, 3. kolo kvalifikace)

TEREZA KOPLOVÁ (-) - Martina Bokuličová (CRO, -) 6:2, 6:0

KAROLÍNA NOVOTNÁ (1132.) - Megi Chmiadašviliová (RUS, -) 6:3, 6:2

PUNCEC OPEN CAKOVEC (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

MONIKA KILNAROVÁ (1009.) - Ana Savičová (CRO, 970.) 7:5, 6:2

ITF FRANCONIA OPEN BY TENNIS JESEN Norimberk (ženy, antuka, 10 000 USD, 1. kolo dvouhry)

RADKA BUŽKOVÁ (-) - Anna Gabricová (GER, 947.) 7:5, 4:6, 4:6

NATÁLIE KALLMUNZEROVÁ (1043.) - BARBORA KOSEJKOVÁ (-) 6:0, 6:3