J&T Banka Prague Open: Přes první kvalifikační kolo se dostaly tři Češky, Smitková zvládla české derby

- Jan Vojkůvka

Letošní ročník J&T Banka Prague Open odstartoval v sobotu v areálu pražské tenisové Sparty kvalifikačními duely. Přes první kvalifikační kolo se z českých tenistek dostaly Marie Bouzková, Denisa Allertová a Tereza Smitková, která zvládla úspěšně souboj s krajankou Zaryckou.

Kvalifikace na J&T Banka Prague Open je celkem tříkolová a z pole 32 hráček projde do hlavní soutěže pouhá čtveřice, jež za úspěšné kvalifikování získá také 18 bodů do žebříčku WTA.

Allertová v Praze postoupila do dalšího kola
Úspěšný vstup do kvalifikace má za sebou Denisa Allertová (346.). V utkání prvního kola zdolala Argentinku Paulu Ormaecheaovou (208.) ve dvou setech 6:3, 6:2. V obou sadách si česká hráčka vybudovala rychlý náskok dvou brejků, který se její soupeřce nepodařilo stáhnout. Ormaecheaová sice dokázala v obou setech jedno ztracené podání získat zpět, ale hladký postup Allertové více neohrozila.

„Dnešní utkání jsem viděla určitě kladně, protože jsem se cítila dobře na kurtu a myslím si, že jsem předvedla i dobrý výkon,“ těšilo Allertovou po postupu. „Bylo tam pár zádrhelů, ale jinak si myslím, že to bylo dobré. Svou soupeřku jsem sice znala jménem, ale neviděla jsem ji nikdy hrát. Trenér se snažil dohledat nějaké záznamy, takže mi o ní něco řekl. Každopádně jsem se snažila soustředit na svou hru.“

Smitková udolala v derby Zaryckou
Téměř dvě a půl hodiny spolu zápolily o postup do druhého kola kvalifikace Tereza Smitková (123.) a Anastasia Zarycká (221.). Úspěšnější nakonec byla nasazená trojka Smitková, jež svou krajanku udolala 7:6(4), 4:6, 6:2.

V prvním setu byla Zarycká blízko triumfu, když odskočila soupeřce do vedení 5:3, ale dopodávat se jí nepodařilo. V tiebreaku poté vyhrála Smitková. Ve druhé sadě se mírně favorizovaná Smitková ujala vedení 2:0, ale od stavu 3:1 prohrála čtyři gemy v řadě, a i když ztrátu brejku dohnala, koncovka patřila Zarycké.

V rozhodujícím však Smitková prodala své zkušenosti a zvítězila hladce 6:2.

„Byl to pro mě těžký zápas. Myslím si, že to nebyl špatnej tenis, takže doufám, že se to těm lidem, co přišli, líbilo. Úplně nejsem antukářka, takže jsem musela trochu překopat plány a volit takovou taktiku, abych měla šanci. Velký rozdíl dělal servis, když jsem byla na vlně, tak mi to tam padalo a dělala jsem z toho jednoduché body“ hodnotila duel Smitková.

„Dneska to bylo ze začátku docela vyrovnané, obě jsme si držely servis. Pak jsem svou soupeřku sice brejkla, jí se to ale ještě povedlo otočit, což mě hodně mrzí. Tereza hodně dobře servírovala. Druhý set jsem prohrávala, pak jsem ale vyhrála pár míčků a ještě se mi ho podařilo otočit. V tom třetím se soupeřka zlepšila, a i když se mi povedlo ještě vyhrát gem na 2:5, tak to už dopodávala,“ hodnotila dramatický duel poražená Anastasia Zarycká. 

Marková proti favorizované Italce neuspěla
Celý program otevřel souboj mezi divokou kartou Johanou Markovou (622.) a Italkou Jasmine Paoliniovou (177.). Italská favoritka zápasu dominovala a vyhrála hladce za 57 minut 6:3, 6:1.

Marková dokázala klást odpor pouze v prvním setu, ve kterém snížila z 0:3 na 2:3 a poté, co v šesté hře ztratila znovu servis, se jí povedlo okamžitým rebrejkem snížit na 3:4. Od té chvíle Paoliniová definitivně převzala otěže zápasu a dokráčela si pro postup.

„Nehrála jsem úplně nejhůř, ale mohlo to být asi lepší, moje soupeřka byla tentokrát prostě lepší,“ hodnotila po utkání Marková. „Soupeřku jsem dříve moc neznala, viděla jsem ji v zimě na tvrdém povrchu, takže jsem trošku věděla, co čekat, ale pořád to byl jiný povrch, takže tam hrála trochu jinak.“

Po snížení na 2:3 se jí navíc nepodařilo svůj brejk potvrdit na podání, což byl i podle ní největší problém v celém utkání. „Trochu jsem se vrátila do hry, nedokázala jsem si ale v důležitých momentech podržet servis. Dneska mi ten servis prostě bohužel moc nepomáhal a myslím si, že kdybych trochu lépe servírovala, tak by ten první set mohl být dramatičtější nebo jsem ho mohla dokonce vyhrát.

Štefková se s kvalifikací loučí
Do dalšího kola se nepodívá ani Barbora Štefková (238.), jež v souboji s kvalifikační čtyřkou Beatriz Haddad Maiaovou (124.) prohrála 4:6, 2:6. V úvodní sadě si sice štefková vypracovala hned čtyři brejkboly, využít ale žádný nedokázala. Naopak v deváté hře sama přišla o podání a první set prohrála.

Ve druhém dějství si česká hráčka prohrála podání ve třetím gemu, a i když se jí povedlo soupeřku okamžitě rebrejknout, po sérii čtyř prohraných her v řadě na turnaji skončila.

„Výsledkově to vypadá docela jasně, mně osobně se to zdálo poměrně vyrovnané,“ přemítala po utkání Štefková. „Zejména v prvním setu, kdy jsme si držely servis vlastně až do konce toho setu, kde mi ho vzala. Ještě jsem měla šanci stáhnout na 5:5, ale to se mi nepodařilo.“  

„Los to nebyl nejlehčí, ale já to prostě beru tak, že tady není žádný lehký los. Soupeřka výborně servírovala a vlastně celý první set jsem na returnu neudělala moc bodů. Vůbec jsem se na to nedokázala adaptovat,“ dodala Češka.

Bouzková si poradila s Mihalíkovou
Marie Bouzková (115.) má za sebou úspěšný vstup do kvalifikace J&T Banka Prague Open! Česká fedcupová reprezentantka si v odpoledním duelu poradila se Slovenkou Terezou Mihalíkovou (366.) startující na divokou kartu, kterou přehrála 6:3, 6:2. Bouzková od ůvodu utkání plnila roli favoritky, když celkově čtyřikrát prolomila servis slovenské soupeřky. Dvacetiletá tenistka hraje o první hlavní účast na pražském turnaji, její další soupeřkou bude Serbanová z Kypru.

„Určitě to nebyl lehký zápas, Terku znám už od juniorských kategorií, i když jsem proti ní ještě nikdy nehrála. Navíc první zápas na antuce není nikdy vůbec jednoduchej, takže jsem ráda, že jsem to zvládla. Rozhodly brejky v obou setech, od druhého setu jsem si držela servis, takže bylo důležité brejknout a už to nějak dohrát,“ hodnotila dvacetiletá česká tenistka vítězný duel. 

Martincová nezvládla třísetovou bitvu
Tereza Martincová (155.) se ani na pátý pokus nepodívá do hlavní soutěže J&T Banka Prague Open. Čtyřiadvacetiletá tenistka nezvládla v sobotu odpoledne vstup do kvalifikace, když podlehla v třísetové bitvě Raluce Serbanové (204.) z Kypru a prohrála po setech 6:3, 6:7(4), 1:6.

Martincová měla utkání prvního kvalifikačního kola skvěle rozehrané, když vedla ve druhém setu již 5:4 a šla podávat do zápasu. České tenistce se ale v klíčových momentech nedařilo a druhou sadu prohrála v tiebreaku. Třetí set již byl v režii Serbanové, která si došla pro vítězství.

Šumová favoritku nepřekvapila
Diana Šumová neuspěla v prvním kole kvalifikace při premiéře na okruhu WTA. Čtyřiadvacetiletá tenistka startující na divokou kartu nezvládla sobotní duel proti favorizované Španělce Bolsovové Zadoinové (137.), které podlehla za 75 minut po setech 4:6, 2:6.

Šumová měla přitom skvělý vstup do zápasu, když se dostala do vedení 3:1. Španělská soupeřka však dokázala skóre srovnat a poté převzala otěže zápasu. Diana Šumová si po porážce odnáší cenné zkušenosti, když odehrála vůbec první zápas na okruhu WTA.

„Pro mě to bylo úplně super si tady zahrát a jsem za to hrozně moc vděčná. Dneska jsem měla spoustu příležitostí, které jsem nevyužila. Věděla jsem ale, že se to dneska dalo hrát, a že jsem prostě jenom nezahrála ty důležité body. A taky i to, že jsem nebyla úplně kondičně připravená. Mile mě překvapilo, jak dobře jsem hrála. Dělám teď totiž školu a na tenis nemám tolik času.“

1. kolo kvalifikace
DENISA ALLERTOVÁ (346.) – Paula Ormaecheaová (ARG, 208.) 6:3, 6:2
Anna Kalinská (RUS, 183.) – Christina McHaleová (USA, 128.)[5] 6:2, 6:2
Martina di Giuseppeová (ITA, 180.) – Varvara Flinková (RUS, 145.)[8] 4:6, 4:6
JOHANA MARKOVÁ (622.)[WC] – Jasmine Paoliniová (ITA, 177.) 3:6, 1:6
Jana Sizikovová (RUS, 421.) – Antonia Lottnerová (GER, 162.) 2:6, 1:6
Jil Teichmannová (SUI, 149.) – Viktorija Tomovová (BUL, 152.) 6:2, 7:6(2)
Beatriz Haddad Maiaová (BRA, 124.)[4] – BARBORA ŠTEFKOVÁ (238.) 6:4, 6:2
TEREZA SMITKOVÁ (123.)[3] – ANASTASIA ZARYCKÁ (221.) 7:6(4), 4:6, 6:2
MARIE BOUZKOVÁ (115.)[2] – Tereza Miháliková (SVK, 366.)[WC] 6:3, 6:2
TEREZA MARTINCOVÁ (155.) – Raluka Serbanová (CYP, 204.) 6:3, 6:7(4), 1:6
Giuliana Olmosová (MEX, 355.) – Giulia Gatto-Monticoneová (ITA, 169.) 0:6, 2:6
Tamara Korpatschová (GER, 153.) – Priscilla Honová (AUS, 132.)[6] 6:4, 6:2
Iga Swiateková (POL, 93.)[1] – Anastasia Grymalská (ITA, 257.) 6:2, 6:0
DIANA ŠUMOVÁ (-) [WC] – Aliona Bolsovová (ESP, 137.)[7] 4:6, 2:6
Barbara Haasová (AUT, 203.) – Rebecca Šramková (SVK, 194.) 7:5, 6:4
Katarina Kužmová (SVK, -)[WC] – Jekatěrina Gorgodzeová (GEO, 151.) 1:6, 3:6


Galerie