Skvělý pocit, výhra mi dodala sebevědomí, tvrdí Plíšková po triumfu

- Daniel Kubelka

Největší úspěch kariéry. Tak lze bez nadsázky označit vítězství Karolíny Plíškové na turnaji Premier 5 v Cincinnati. Čtyřiadvacetiletá Češka prošla celým americkýmm podnikem se ztrátou jediného setu, ve finále navíc dokázala porazit Němku Angelique Kerberovou, adeptku na post světové jedničky, jejíž korunovaci tak minimálně na pár chvil odložila.

„Je to skvělý pocit vyhrát takový turnaj, cítím se úžasně. Prožila jsem tu parádní týden, odehrála jsem dobré zápasy. Hrála jsem výborný tenis a jsem opravdu šťastná, že se mi podařilo získat pohár pro vítězku,“ svěřila se čerstvá vítězka v rozhovoru pro WTA.

Finálový zápas proti Kerberové, aktuální světové dvojce, byl možná jednodušší, než se dalo na první pohled očekávat. Plíšková své soupeřce za celé utkání povolila soupeřce jen čtyři gemy a na kurtu bez dvou minut strávila pouze hodinu.

„Myslím si, že dnes jsem odehrála jeden z nejlepších zápasů na turnaji. Nebylo to vůbec jednoduché. Finále, a ještě proti Angelique. Je to skvělá hráčka, má za sebou skvělý rok. Bylo to těžké. utkání Snažila jsem se hrát agresivně a jsem moc ráda, že to vyšlo,“ uvedla Plíšková, že ačkoliv skóre vypadá poněkud jednoznačně, rozhodně se nejednalo o snadný zápas.

Před začátkem finálového duelu to bylo téma číslo jedna. Angelique Kerberová se v případě triumfu na turnaji mohla poprvé v kariéře vyšvihnout do čela žebříčku, kde by po více než třech a půl letech vystřídala Američanku Serenu Williamsovou.

Nic takového se však nestalo. Osmadvacetiletá Němka na svou českou sokyni ve finále nestačilo a možná měla trochu v hlavě ten poslední týden neustále omílaný fakt, že by se mohla stát světovou jedničkou.

„Možná to měla trochu v hlavě, že se může stát světovou jedničkou. Asi na sobě cítila ten tlak a to je normální. Také mohla být trochu unavená, za poslední týdny toho odehrála více než dost. Takový je ale tenis,“ myslí si rodačka z Loun, že i to mohlo ovlivnit výkon Kerberové ve finále.

Sama Plíšková se však ničím takovým nezabývala a myslela především na svůj výkon. „Nehodlám se tím zabývat, užívám si, že jsem dokázala získat trofej. Samozřejmě bych ji ale ráda pogratulovala, protože posledních pár týdnů hrála opravdu skvěle,“ ocenila přesto kvality soupeřky, o které bezprostředně po zápasa na kurtu řekla, že jí post světové jedničky do budoucna přeje.

Vítězství krátce před startem US Open Plíškovou jednoznačně povzbudí, což před startem posledního grandslamu jistě s radostí přijme. Na turnajích velké čtyřky se totiž nové světové jedenáctce dlouhodobě nedaří a jejím maximem tak stále zůstává pouze třetí kolo.

„Cítím se sebevědomě už teď. Odehrála jsem v Cincinnati dobré zápasy, předváděla jsem tenis na vysoké úrovni a dokázala jsem porazit několik kvalitních soupeřek. Pár dní se z toho úspěchu budu radovat, pak už ale odjedu do New Yorku a začnu znovu tvrdě trénovat. Věřím, že i tam budu hrát takový tenis, jako tady v Cincinnati.“