J&T Banka Prague Open 2018: suverénní i dojatá šampionka Kvitová

- Martin Moravec

Rok s rokem se sešel a je tu nový ročník J&T Banka Prague Open! Jaký byl ale ten dosud poslední? Zlatým hřebem celého turnaje v pražské Stromovce byl turnajový vavřín Petry Kvitové, která vyhrála před domácím publikem třísetovou bitvu proti Rumunce Buzarnescuové. Český tenis měl vítězku také ve čtyřhře. Pohár pozvedla nad hlavu zkušená Květa Peschkeová, která triumfovala po boku Nicole Melicharové Američanky s českými kořeny.

Následující věty říkala v slzách. „Když jsem tu loni seděla na finále, nečekala jsem, že tady budu stát a… Chci veřejně poděkovat všem, kteří mi pomohli dostat se zpátky na kurty.“ Byla sobota, brzy odpoledne a velký tenisový příběh právě dostal sladké pokračování.

Po roční pauze měl loňský turnaj J&T Banka Prague Open opět českou vítězku. Poprvé se jí stala Petra Kvitová, která do soutěže vstoupila jako nasazená dvojka. V cestě za titulem ztratila jediný set, a to až ve finále.

Mihaelu Buzarnescuovou z Rumunska v něm za dvě hodiny a čtvrt porazila 4:6, 6:2, 6:3. Tradice tím pádem nebyla narušena: i tentokrát se finále protáhlo do třech setů.

„Poděkování si zaslouží i diváci,“ prohlásila šťastná vítězka. „Celý týden chodili v neskutečném množství a podporovali mě, čehož si vážím.“

Finále začalo podobně jako předchozí představení Kvitové ve Stromovce. Rychle vedla 4:1, Rumunka se na kurtu hodně zlobila, ale pak se vítězný stroj zasekl. Češka začala kupit chyby, zatímco její soupeřka byla čím dál trpělivější a přesnější. Získala pět gamů za sebou a set otočila.

Pak už to byla Kvitová jako v předchozích zápasech. Suverénní, razantní a hlavně přesná. Hned na začátku dalších dvou setů sebrala Rumunce, hrající první turnajové finále na antuce a teprve druhé celkově, servis a vedení už udržela. „Nikdy jsem nečekala, že na zdejší zápasy bude chodit tolik lidí. Byl to skvělý týden,“ řekla poražená finalistka.

Před finále proběhla na centrálním kurtu vzpomínka na Janu Novotnou. Zúčastnili se jí rodiče i někdejší soupeřky a spoluhráčky Martina Navrátilová a Helena Suková. Součástí ceremoniálu byla minuta ticha, projekce fotografií a předání prstenu Tenisové síně slávy.

„Je mi velkou ctí předat tento prsten rodičům Jany, za účasti českého publika,“ řekla přímo na kurtu Martina Navrátilová. „Vážená paní Libuše, vážený pane Františku, nepovedlo se nám ho dát Janě, tak ho předávám vám,“ dodala už v slzách.

Následné finále bylo beznadějně vyprodané. Za celý týden přišlo do Stromovky celkem 25 tisíc diváků. Tak si ten týden pojďme připomenout.

Zápas dvojčat se odkládá
Turnaj začal být zajímavý dávno před tím, než vůbec začal. „Vylosuješ určitě Kristýnu proti Karolíně,“ říkal pár minut před losem Barboře Strýcové její trenér David Kotyza. A stalo se. Po dlouhé době se proti sobě na turnaji měly utkat sestry Plíškovy.

Souboj dvojčat se ale nakonec nekonal: Karolína, čerstvá vítězka se Stuttgartu, se kvůli zranění odhlásila.

Jako první tak z Češek vstoupila do bojů osmá nasazená Kateřina Siniaková. A úspěšně: ve dvou setech přetlačila Němku Petkovičovou. Vítězka měla pevně v rukou první set, ale pak se začala trápit na servisu a musela dokonce odvracet dva setboly. Zvládla to a vyhrála 6:2, 7:6.

Siniakové pomohlo i pár divokých úderů. Tu trefila míč rámem, jindy zahrála volej tak šťastně, že se míč odrazil úplně jinam, než soupeřka čekala. „Někdy se to tak sejde. Andrea to brala skvěle a na konci zápasu jsem se jí za to omluvila,“ řekla Češka.

Program dalšího dne ještě ani nezačal a na hlavní tribuně už nebylo jediné volné místo. Divákům, kteří před areálem čekali i několik hodin, se Petra Kvitová odvděčila skvělým výkonem. Terezu Smitkovou porazila 6:1, 6:3.

„Jsem ráda, že jsem se konečně dočkala a zdejší turnaj si můžu zahrát,“ prohlásila vítězka. „I když je mi samozřejmě líto všech, kteří se nedostali dovnitř.“

Po Siniakové a Kvitové postoupily do druhého kola ještě Kristýna Plíšková a Denisa Allertová. Jako jediná z Češek tak vypadla Barbora Strýcová. V duelu se skvěle hrající Italkou Giorgiovou schytala v prvním setu kanára, pak se sice zvedla, ale víc než set neuhrála. Podlehla 0:6, 6:2, 2:6.

Kvitová pod hodinu
Po suverénním postupu z prvního kola předvedla Petra Kvitová fantastický výkon i ve druhém. Rusku Vichljancevovou přehrála za pouhých 57 minut 6:3, 6:1 a za celý zápas čelila pouze jednomu brejkbolu. Ten odvrátila.

„Cítila jsem se ještě o trochu lépe než v prvním kole. Jsem spokojená,“ řekla. „Na čas nehraju, ale jsem samozřejmě ráda, když šetřím tělo i energii.“

Ani u Kateřiny Siniakové to nevypadalo na dlouhý zápas. Vedla 6:3, 4:1, ale pak proti ní česky mluvící Ruska Alexandrovová přidala. Jakmile Siniaková zahrála trochu pomalejší míč, soupeřka ji potrestala. Navíc se jí dařilo na podání, dala patnáct es! „Podání hodně riskuje, druhý servis hraje často jako první,“ prohlásila vítězka.

Skóre? 6:4, 3:6, 6:3.

Zatímco v prvním kole Kristýnu Plíškovou zpočátku přepadly nervy, tentokrát jela od prvního míče naplno. A byla lepší. Wang Čchiang z Číny porazila 6:2, 7:6. „Tentokrát to byly pro změnu nervy na konci, a pořádné. Je to pro mě cenné vítězství,“ řekla Plíšková.

Češky však nakonec ve druhém kole stoprocentní nebyly. Denisa Allertová se sice na začátku druhého setu nadechovala k obratu, ale se Samanthou Stosurovou prohrála dvakrát 4:6.

Rumunka přemýšlela o konci
Ani ve třetím zápase nečelila Petra Kvitová žádné hrozbě: ve čtvrtfinále porazila Kateřinu Siniakovou 6:3, 6:3.

Favoritka hned na úvod ztratila podání, ale manko rychle dohnala a od stavu 3:3 měla zápas pod kontrolou. Pomohlo jí hlavně 21 vítězných úderů. „Vždycky bych našla něco, s čím nebudu spokojená. Ale hrála jsem dobře,“ prohlásila. „Katka je výborná tenistka a nikdy to proti ní není jednoduché.“

Kvitová nakonec zůstala jedinou Češkou v semifinále. Kristýna Plíšková se tentokrát nemohla opřít o svůj servis a s přesně hrající Rumunkou Buzarnescuovou prohrála ve dvou setech. Pro Rumunku to bylo sladké vítězství. „Přesně před rokem jsem kvůli neustálým zraněním přemýšlela, že s tenisem skončím,“ říkala. „Naštěstí mě podpořili rodiče. Být teď v turnaji tak daleko je úžasný pocit.“

Titul opět pro českou deblistku
Ani v semifinále neztratila Petra Kvitová set. I když proti Šuaj Čang k tomu nebylo úplně daleko: v  tie-breaku prvního setu totiž prohrávala už 1:5. „Začala jsem panikařit, kazit a nevěřila jsem si,“ říkala pak. „V tu chvíli jsem bojovala hlavně sama se sebou. Naštěstí jsem se uvolnila a od té chvíle hrála trochu opatrněji.“

V pátek se taky rozdávaly první trofeje: čtyřhru podruhé za sebou ovládla ve Stromovce Květa Peschkeová. Zkušená deblistka a bývalá světová jednička obhájila vítězství z roku 2017, byť tentokrát s jinou partnerkou. Ta loňská rovněž mluví česky. Jmenuje se Nicole Melicharová, hraje za Spojené státy, ale narodila se v Brně.

„Chtěla jsem do nové sezony někoho mladšího a víc od rány. Nicole splňuje oboje beze zbytku,“ smála se Peschkeová.

Společně ve finále porazily rumunsko-běloruský pár Buzarnescuová, Marozavová za hodinu po setech 6:4, 6:2. Vítězky si v Praze počínaly suverénně, když ztratily set pouze v úvodním utkání proti dvojici Krejsová, Malečková.

A o finále už řeč byla. Nakonec ještě slovo ředitelky turnaje. „Chtěla bych poděkovat skvělým divákům i všem, kteří turnaj pomáhali organizovat,“ prohlásila Petra Černošková. „Mé přání bylo jako vždy: aby byla Češka ve finále a abychom tu během týdne nemrzli. To první splnila Petra. A počasí bylo neuvěřitelné.“